Utbildningen ”Energibyggare” sjösätts

Publicerad 25 jan 2016, 16:52

Nu drar utbildningen till handledare för Energibyggare igång i en första fas med ett drygt 20-tal kurstillfällen på 16 platser runt om i landet, från Malmö i söder till Luleå i norr. Nya kurstillfällen kommer att erbjudas i höst och våren 2017.

Syftet med utbildningen Energibyggare är att höja kompetensnivån hos byggnadsarbetare och installatörer inför de nya energikrav som är på gång. Om knappt fem år ska all nybyggnation vara nära-nollenergibyggnader (NNE) i Sverige liksom i övriga EU. Hur energikraven ska se ut utreds nu av Boverket.

Tanken är att de handledare som nu kommer att utbildas i sin tur ska utbilda sina kollegor på bygg- och installationsföretag.

Fortbildningsprojektet Energibyggare är en del av EU:s gigantiska utbildningssatsning Build Up Skills, som VVS-Forum tidigare skrivit om. Satsningen stöds av EU (till 75 procent) och Energimyndigheten (25 procent).

Läs mer om utbildningen för Energibyggare här.

Rekommenderade artiklar

Energismarta studenthus invigda

Annons

2020 gav branschen ökad effektivitet och lönsamhet

Pandemiåret 2020 var på många sätt ett år fyllt av utmaningar. Installationsbranschen har ändå mycket att glädjas åt vid årssummeringen. Nyckeltalen visar bland annat på ökad tillväxt, bättre effektivitet samt bättre lönsamhet.

Nytänk belönades

40 miljoner kronor för energieffektivt byggande

Nu öppnar den fjärde utlysningen inom forskningsprogrammet E2B2 med ett stöd på sammanlagt 40 miljoner kronor. Projekten som ansöker ska ha fokus på energieffektivt byggande och boende och ansökan ska skickas in senast den 3 november i år.

Proffsakademi sprids i Norden

Viktor Rydbergs skola är Årets Future City-skola

Byggeffektivitet kan bli nytt forskningscentrum på KTH

Centrum för byggeffektivitet kommer ett nytt forskningscentrum att heta – om det blir verklighet. Enligt långt gångna planer ska centrat finnas på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, erfar VVS-Forum. – Vi undersöker nu vilken roll installationsbranschen ska ha, säger Magnus Everitt på VVS Företagen, som håller i projektet.

Så blir framtidens kök och badrum

Utbildningsprojekt för energismart byggande drar snart igång

Build up skills Sverige (BUSS) – så heter det största utbildningsprogrammet inom byggsektorn någonsin som drar i gång i mars. 100 000 byggnadsarbetare och VVS-montörer i hela landet ska vidareutbildas för att bygga och renovera energieffektivt.

Bengt Dahlgren i samarbete med HSB

HSB och teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren AB har tecknat ett avtal kring forskningsbyggnaden HSB Living Lab i Göteborg. Samarbetet möjliggör forskning kring energianvändning och -försörjning i framtidens boende enligt ett pressmeddelande.

Branschen betalar ventmontörers utbildning