Logga in

Onninen förvärvas av Kesko

Publicerad
12 jan 2016, 10:55

Onvest säljer sitt helägda dotterbolag Onninen till den finländska detaljhandelskedjan Kesko. Priset för affären är 369 miljoner euro.

Under perioden oktober 2014 till slutet av september 2015 var omsättningen i Onninen 1 438 miljoner euro och marginalen (EBITDA) var 39 miljoner euro, uppger Kesko.

– Onninen kommer att övergå från ett finskt företag till ett annat. Tillsammans kommer Onninen och Kesko skapa något helt nytt på marknaden. Världen är i ständig förändring och jag är säker på att den här affären säkrar en ljus framtid för Onninen, säger Maarit Toivanen-Koivisto, styrelseordförande för Onvest Oy, i ett pressmeddelande.

Onninen var länge ett familjeägt företag som grundades 1913 i Åbo.

– Jag representerar den fjärde generationen i vårt familjeföretag. Beslutet att sälja företaget har inte varit lätt. Det var viktigt för oss att den nya ägaren, Kesko, är ett finskt företag med stor och lång erfarenhet, säger Maarit Toivanen-Koivisto.

Slutförandet av köpet ska granskas av finska konkurrensverket och förväntas vara genomfört under första kvartalet 2016. Det ryska dotterbolaget OOO Onninen och ståldivisionen ingår inte i köpet.

Kesko är mest känt i Sverige som ägare av byggvarukedjan K-rauta.