Ny ägare i Acticon

Publicerad 14 jan 2016, 15:25

Herenco-ägda Vättern Industrier AB har förvärvat Acticon AB, en ledande leverantör av ventilationsprodukter för bostäder och storkök, uppger Vättern Industrier i ett pressmeddelande.

Acticon startade 1992 och ligger i Bankeryd, strax utanför Jönköping. Med innovativa produkter, varav flera egna patent, har företaget byggt en position på marknaden. Ett av företagets mer kända varumärken är Easy-Vent, en serie luftdon för energieffektiv ventilation i nya och äldre bostäder. Acticon är också marknadsledande inom storkökskåpor med patenterade lösningar för effektiv filtrering av fett. Företaget omsätter cirka 70 miljoner kronor.

Företagets grundare, Jerry och Lena Borander, kvarstår operativt i företaget fram tills ny ledning installerats. Därefter bidrar de med support avseende produkt- och affärsutveckling.

Investmentbolaget Vättern Industrier ingår i Herenco, en småländsk familjeägd koncern i fjärde generationen som omsätter totalt 3,5 miljarder kronor.

– Förvärvet av Acticon är ett led i vår strategi att långsiktigt äga och utveckla nischade teknik- och kunskapsintensiva bolag med egna varumärken, säger Thomas Nilsson, vd för Vättern Industrier.

– Med Vättern Industrier får vi en stabil ägare med långsiktigt fokus. Det garanterar en fortsatt tillväxt med innovativa produktlösningar i en kreativ och affärsdriven miljö, säger Jerry Borander, vd på Acticon.