Ångkraftverk blir hotell när Imtech installerar

Publicerad 8 dec 2015, 11:28

Hundra år efter starten ska ångkraftverket Kokpunkten i Västerås öppna i ny skepnad hösten 2017. Just nu pågår ombyggnaden och Imtech installerar VS och kyla till ett ordervärde av drygt 22 miljoner kronor.

Hotellet får 18 våningar med 220 rum, spa, relaxavdelning, restauranger och skybar på taket. Arbetet startade i våras och ska avslutas i augusti 2017. Beställare är Kokpunkten Fastighets AB.

– I princip bygger man ett ”hus i huset” eftersom fasaden inte får förändras då huset är klassat som byggnadsminne. Det är ett ansvarsfullt uppdrag att arbeta i en gammal kulturbyggnad som denna, berättar projektledaren Leif Jangholt, i ett pressmeddelande.

– Det är ett omfattande projekt där vi utför VS-installationer i gästrummen, spa-avdelningen med både inom- och utomhuspool samt i två stora restaurangkök, där vi även ansvarar för kyla, fortsätter Leif Jangholt.

Företaget bakom hotellkonceptet, ESS Group, ska i samverkan med Peab skapa ett destinationshotell av det tidigare ångkraftverket. Mycket av det ursprungliga innanmätet bevaras med synliga tegelväggar och järnbalkar.

Intill hotellet ligger actionbadet Kokpunkten som öppnade 2014 och tillsammans ska verksamheterna skapa ett attraktivt besöksmål för badsugna Västeråsbor, konferensgäster och turister. Läs mer om badet i VVS-Forum 9/2015.