VVS-montörer hett eftertraktade i Gävle

Publicerad 24 nov 2015, 13:17

Från och med den 1 januari 2016 förändras VA-taxan hos Gästrike Vatten. Avgörande för avgiften är storleken på fastighetens vattenmätare och ett byte till en mindre kan sänka avgiften, skriver Fastighetstidningens nätupplaga. Därför är VVS-montörer hett eftertraktade i Gävleområdet.

Den förändrade taxan berör kommunerna Gävle, Älvkarleby, Ockelbo och Hofors. En större del av avgiften kommer att utgöras av en fast del i förhållande till en rörlig, skriver Fastighetstidningen. Samtidigt försvinner en annan fast avgift, de så kallade lägenhetsavgifterna.

Storleken på vattenmätaren avgör hur stor avgiften blir. Enligt statistik från Fastighetsägarna Mittnord kan det innebära en kraftig höjning.

– Snitthöjningen för våra förhandlingskunder ligger på 230 procent, detta utan mätarbyte alltså. För många kan det dock bli en sänkning om man byter till mindre mätare, säger Johanna Moberg, fastighetsjurist på Fastighetsägarna Mittnord till Fastighetstidningen.

Det är därför som VVS-montörer för tillfället är hett eftertraktade.

Johanna Moberg är kritisk till utformningen av den nya VA-taxan.

– Gästrike Vatten har som mål att 70 procent av deras intäkter ska baseras på fasta avgifter och 30 procent på rörliga. De vill såklart ha förutsägbarhet i intäktsmassan, men det skapar ju inte direkt incitament till att spara på vattnet, vilket är bra för miljön, säger hon till Fastighetstidningen.