De jobbar för renare vatten i Zambia

Publicerad 6 nov 2015, 11:00

VVS-montören Christoffer Bjuggfält och projektledaren Dennis Östensson från Bravida gör sitt livs resa till Zambia på söndag, tillsammans med organisationen Wateraid. Det handlar inte om att installera vattensystem, utan om att berätta för omvärlden hur rent vatten kan rädda tiotusentals liv.
– Vi vill verkligen göra skillnad och lyfta kvinnornas situation, eftersom det oftast är de som i dag tvingas gå långt för att hämta och bära vatten, säger Dennis Östensson.

Det är första gången som Christoffer Bjuggfält besöker Afrika. Dennis Östensson har varit på semester i Gambia, men ändå hunnit med att se en del av fattigdom och brist på rent vatten och sanitet.

Deras uppdrag är att, under ledning av den lokala Wateraid-organisationen, studera vatteninstallationer och sanitetssystem i landets södra provinser och se vilka de största behoven är. Allt kommer att dokumenteras och förmedlas via bland annat VVS-Forum.

– Jag förväntar mig starka intryck, säger Christoffer Bjuggfält och nämner att enligt det digra programmet som de fått från Wateraid i Zambia ska man bland annat ge sig ut i väglöst land.

– Det handlar om att befolkningen lokalt ska ta över anläggningarna. Och där kommer det framför allt vara kvinnorna som ska sköta de nya pumparna, eftersom kvinnor traditionellt har ansvaret för vatten. Det lyfter kvinnornas status i byarna, menar Dennis Östensson.

Lördagen den 14 november landar de på Arlanda och därefter kommer Dennis Östensson och Christoffer Bjuggfält i ord och bild berätta för VVS-Forums läsare om sina intryck från Zambia.