Riskabelt med förskottsbetalning för ROT-avdrag

Publicerad 19 okt 2015, 12:39

Frågan om förskottsbetalningar inför årsskiftet och försämringen av ROT-avdraget är högaktuell då allt fler konsumenter vill göra förskottsbetalningar. Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos varnar både hantverkare och konsumenter för att resultatet kan bli inget ROT-avdrag alls.
– Arbetet måste vara betalat och utfört 2015  för att man ska kunna få skattereduktion med 50 procent, men utföraren har möjlighet att slutföra arbetet under januari 2016, säger hon.

Fortfarande är det oklart om ROT-avdraget kommer att lyftas ur regeringens höstbudget, som VVS Företagen och flera andra branschorganisationer kräver. Men om det blir som regeringen föreslagit i höstbudgeten så försämras ROT-avdraget från nuvarande 50 procent till 30 procent efter årsskiftet.

– Det finns en liten ventil i skattelagstiftningen, men den är inte stor. Arbetet måste vara betalat och utfört 2015  för att man ska kunna få skattereduktion med 50 procent, men utföraren har möjlighet att slutföra arbetet under januari 2016. Men man ska inte hålla på och laborera för mycket för då är risken stor att man inte får något ROT-avdrag alls. Jag rekommenderar verkligen inte någon hantverkare att sätta det här i system, säger Pia Blank Thörnroos till VVS-Forum.

Stupstocksregeln kallas den här principen för, överskrider man datumet om så bara med en dag, så får man inga pengar.

– Det är en stenhård regel som prövats många gånger utan att ändras. Det finns inga förmildrande omständigheter, säger Pia Blank Thörnroos och tillägger att Skatteverket kommer att göra kontroller av ROT-arbeten efter årsskiftet.