Logga in

Viktor Rydbergs skola är Årets Future City-skola

Publicerad
21 maj 2015, 09:33

Viktor Rydbergs skola har korats till Årets Future City-skola i finalen den 20 maj på Tekniska museet i Stockholm. Övriga förstapriser gick till Folkungaskolan, Linköping, för Future City Minecraft, Strandskolan, Tyresö, för Future City Uppsats och Estniska skolan i Stockholm för Future City Modell.

Future City är en ämnesöverskridande tävling för årskurs 6–9. I Future City möts skola och näringsliv för att bygga framtidens stad. Tävlingen pågår i flera månader och eleverna bygger städer i dataspelet Minecraft, skriver uppsatser och bygger modeller. De kan tävla med en eller flera delar. Årets Future City-skola koras bland de skolor som har skickat in bidrag i alla tre tävlingskategorier.

Prismotiveringen till Viktor Rydbergs skola lyder:

”För stor kreativitet i alla tävlingsmoment, med fokus på egna närmiljö. Och för att ha tänkt på stadens alla invånare och att kunna erbjuda aktiviteter sommar som vinter på komprimerad yta där alla känner sig trygga och säkra. Med ett så här gott samarbete tror juryn också på framtiden.”

– Det är spännande att höra alla idéer som eleverna har om framtidens städer. Alger, kapseltåg, automatiska odlingar och en massa spännande tekniska lösningar för energi, transporter och byggnader, säger Paula Lejonkula, Sveriges Byggindustriers representant i Future City, i ett pressmeddelande.

Här är alla pristagare:

  • Årets Future City-skola – Viktor Rydberg skola, Stockholm.
  • 1:a pris Future City Minecraft – Folkungaskolan, Linköping.
  • 1: a pris Future City Uppsats – Strandskolan, Tyresö.
  • 1:a pris Future City Modell – Estniska skolan, Stockholm.
  • Svensk Energis pris för Bästa energilösning – Södra skolan, Katrineholm.
  • Svenska Teknik- och Designföretagens pris för Smartaste stadsplanering – Estniska skolan, Stockholm.
  • Trafikverkets pris för Bästa trafiklösning – Galären Dator och Teknik, Karlskrona.

Future City drivs av organisationer inom samhällsbyggnadssektorn. I styrgruppen finns Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik- och Designföretagen, Trafikverket och VVS Företagen.