Han fick Avlopps & Kretsloppspriset

Publicerad 5 feb 2015, 17:08

Avlopps- och kretsloppspriset går till Björn Vinnerås, forskare i kretsloppsteknik vid Sveriges Lantbruksuniversitet.– Jag är väldigt glad över att få priset och den uppmärksamhet som vår forskning, kring implementering av säkra kretslopp i full skala, får genom detta, säger pristagaren Björn Vinnerås.

Så här skriver juryn bland annat i sin motivering:

”Björn Vinnerås har i mer än 15 år arbetat målmedvetet för att sluta kretsloppet, genom en säker återföring av växtnäring från avlopp. Hans forskning innehåller en stor spännvidd av innovativa lösningar som utvecklats för såväl för svenska förhållanden som i internationella projekt. Björns forskning har haft en central betydelse för utvecklingen av återföring av näring från små och stora avloppssystem i kommuner runt om i landet.”

– Björn Vinnerås har bidragit med intressant forskning kring det praktiska näringskretsloppet. Med entusiasm förmedlar han kunskaperna och söker kreativt nya uppslag, säger juryns ordförande Jörgen Hanæus, professor emeritus i VA-teknik vid Luleå Tekniska Universitet.

Priset delas ut den 20 mars i Borås, under den årliga konferensen Vatten Avlopp Kretslopp.

Juryn för Avlopps- och kretsloppspriset består av Jörgen Hanæus, LTU, Sunita Hallgren, LRF, Teresa Kalisky, Vara kommun, Lennart Qvarnström, Qvar AB, Erik Kärrman, Urban Water/KTH samt Anders Finnson, Svenskt Vatten.

Läs mer om Avlopps- och kretsloppspriset här.