Logga in

”De gamla vedpannorna är problemet”

Publicerad
18 feb 2015, 13:22

Uppgiften i en ny forskningsrapport att förbränningspartiklar från vedeldning orsakar mer än 1.000 förtida dödsfall har fått företrädare för biobränslebranschen att reagera. De påpekar att utsläppen blir mycket små om moderna miljömärkta system används och att huvudproblemet är gamla och dåliga anläggningar.

Representanter för tillverkarledet har hört av sig till VVS-Forum och reagerat på formuleringarna om förtida dödsfall på grund av vedeldning i rapporten. De anser att seriösa leverantörer av vedpannor får ”klä skott” för oseriösa importörer av gammal teknik samt för ett uråldrigt pannbestånd i landet. Med en modern keramisk och miljögodkänd panna som eldas mot ackumulatortank, blir utsläppen mycket små, framhåller tillverkarna.

Bengt-Erik Löfgren på konsultföretaget Äfab instämmer i kritiken och menar samtidigt att flathet från myndighetshåll bär en stor del av skulden för utsläppen från vedeldning.

Läs mer om Bengt-Erik Löfgrens synpunkter samt IVL-forskaren Karin Sjöbergs kommentarer om rapporten i nästa nummer av VVS-Forum (nr 2/2015), som kommer ut 27 februari eller teckna en prenumeration här.