Logga in

BPA-regler skärps

Publicerad
21 jan 2015, 14:40

EU:s gräns för det tolerabla dagliga intaget av bisfenol A (BPA) sänks från 5 till 4 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag med tanke på folkhälsan. Bland annat har man hittat BPA-halter hos spädbarn och små barn i hus med relinade tappvattenrör.

EU:s livsmedelsmyndighet Efsa skärper reglerna för BPA efter att ha gjort en ny riskvärdering av det hormonstörande ämnet, som bland annat kan finnas i samband med relining, plast i livsmedelsförpackningar och i kvittopapper. Människors exponering för det hormonstörande ämnet har bedömts genom bland annat intag av dricksvatten, kost, inandning och hudkontakt.

I byggnader med gamla tappvattenledningar som relinats med epoxihartser bedöms exponeringen vara upp till 29 nanogram per kilo kroppsvikt och dag hos spädbarn och småbarn.

I januari 2014 skärpte myndigheten reglerna för det så kallade tolerabla dagliga intaget, från 50 till 5 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. Sedan dess har myndigheten tagit emot synpunkter från forskare, experter och organisationer.

Men den nya riskvärderingen innebär ytterligare en sänkning, dock marginell, av det tolerabla intaget, från 5 till 4 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag.

Samtidigt konstaterar Efsa att den halt BPA som människor får i sig är 3–5 gånger mindre än vad som nu anses vara säkert och därmed inte innebär någon hälsorisk.

Men det finns fortfarande en del osäkerheter när det gäller om BPA kan ha en negativ hälsoeffekt på människans fortplantningssystem, ämnesomsättning, hjärnutveckling, immunsystem och bröstkörtlar. Efsa vill därför avvakta en amerikansk långtidsstudie på råttor.

Rekommenderade artiklar

Avloppsprojekt får miljonbidrag

Annons

Östersundprojekt sparade arbetstimmar med ny schaktlösning

I 190 badrum i Östersund installerar Rörprodukter Montage TECEs innovativa schaktlösning, som en del av ett ROT-projekt i kvarteret Hjorten. TECEmodul är en ny […]

Över 50 miljoner till projekt om energisnålt byggande

Ozon ska rena vatten från antibiotika

Akademiska sjukhuset i Uppsala kan bli det första sjukhuset i Sverige som använder ozon för att rena avloppsvatten från antibiotika och multiresistenta bakterier. – Inom modern sjukvård är miljöansvar en viktig del och här kan Akademiska sjukhuset gå i bräschen, säger Björn Olsen, professor och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Farligt ämne finns i rör

Därför är utsläppen från naturhus så låga

Bråda dagar för ny innemiljöforskning

Storsatsning på hållbar stadsutveckling

Installatören forskar kring värmeåtervinning

Nu ska ett forskningsprojekt fastställa vilken lösning för värmeåtervinning som är mest effektiv för både fastighetsägare, slutanvändare och samhälle. Bakom projektet finns en av de större installationskoncernerna.

40 miljoner kronor för energieffektivt byggande

Nu öppnar den fjärde utlysningen inom forskningsprogrammet E2B2 med ett stöd på sammanlagt 40 miljoner kronor. Projekten som ansöker ska ha fokus på energieffektivt byggande och boende och ansökan ska skickas in senast den 3 november i år.

De vann internationellt vattenpris