Logga in

EU:s nya klimatmål får kritik

Publicerad
22 jan 2014, 15:36

EU-kommissionen föreslår som förväntat en minskning av utsläppen av växthusgaser med 40 procent till år 2030, uppger nyhetsbyrån TT. Dessutom föreslår kommissionen ett mål om att minst 27 procent av energin då ska komma från förnybara energikällor. Förslaget får kritik från flera håll för att ha för låga ambitioner.

”Att agera för klimatet är centralt för hela vår planets framtid, samtidigt som en verkligt europeisk energipolitik är avgörande för vår konkurrenskraft. Dagens paket visar att det inte är en motsägelse att tackla båda frågorna samtidigt, utan att det i stället stärker båda”, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett skriftligt uttalande.

Förslaget får dock kritik från flera håll, som väntat från miljöorganisationerma Greenpeace och Jordens Vänner. Till kritikerna hör också Svenska Bioenergiföreningen (Svebio) som presenterar ett alternativt förslag.

– EU-länderna måste minska växthusgasutsläppen med 50 procent till 2030, jämfört med 1990. Det förslag på 40 procent som EU-kommissionen lagt idag räcker inte, om EU-länderna ska nå fram till sitt klimatmål 2050, att reducera utsläppen med 80–90 procent. Målet för förnybar energi måste också bli mer ambitiöst än de 27 procent kommissionen nu föreslår. Vi föreslår 40 procent. Därefter kan man komplettera med ett effektiviseringsmål på 30 procent, säger Svebios vd Gustav Melin i ett pressmeddelande och fortsätter:

– 50–40–30, det är en enkel och pedagogisk formel för energi- och klimatmål 2030. Det finns lönsamma åtgärder som hjälper oss nå de här målen. Den enskilt viktigaste åtgärden vore att ersätta alla europeiska kondenskraftverk med kraftvärmeverk och bygga ut fjärrvärmenät i Europas städer. Om man byter från fossila bränslen i kondenskraftverk till förnybara biobränslen i kraftvärmeverk förbättrar man mycket kraftigt energieffektiviteten, samtidigt som man ökar andelen förnybar energi och reducerar utsläppen av koldioxid.

EU:s mål för energieffektiviseringar meddelas vid ett senare tillfälle. tidigast i mars.