Logga in

Vibrationer ökar risken för hörselskada

Publicerad
19 feb 2013, 10:58

Vibrationerna från handhållna vibrerande verktyg ökar risken för hörselskador hos användarna. Det visar Hans Pettersson, doktorand vid Umeå universitet, i sin avhandling.

En slutsats i avhandlingen är att de arbetare som utsätter sig för både buller och vibrationer under lång tid bör använda hörselskydd också vid måttliga bullernivåer. Vidare behövs fortsatt arbete för att minska buller- och vibrationsnivåerna ute på arbetsplatserna, eftersom det verkar finnas ett samband mellan exponering av buller och vibrationer i kombination och risken för hörselskada.

Hörselnedsättningar på grund av buller är en av de vanligaste arbetsskadorna i Sverige. Avhandlingen visar att vibrationerna tillsammans med bullret från handverktyg som borrmaskiner, sågar och slipmaskiner ytterligare ökar risken för hörselskada.

I sig kan vibrationer från den här typen av verktyg ge skador i nerver, muskler och skelett. En välkänd form av vibrationsskada är så kallade ”vita fingrar”, en skada i blodkärlen som gör att fingrarna reagerar onormalt snabbt på kyla.

Hans Pettersson är forskningsassistent och doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, enheten för yrkes- och miljömedicin, Umeå universitet. Avhandlingen, ”Hörselskaderisk vid kombinerad exponering för buller och vibrationer”, försvaras vid Umeå universitet 22 februari.