Logga in

Sällan lönsamt att byta bort fjärrvärme

Publicerad
12 jun 2012, 10:33

För den som redan har fjärrvärme installerat och ett väl fungerande värmesystem lönar det sig sällan att byta till annan uppvärmningsform. Men om man ska installera nytt system och måste räkna med investeringskostnaden varierar det från kommun till kommun vad som är mest lönsamt. Det visar en gemensam rapport från Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten.

I den årliga rapporten ”Uppvärmning i Sverige” jämförs kostnaden för olika uppvärmningsalternativ. Fjärrvärme jämförs med pelletspanna, naturgas, elpanna, bergvärme och luft/vattenvärmepump. I årets rapport har också kostnaden för fjärrvärme jämförts både med och utan investeringskostnaden.

Slutsatsen är att det för konsumenter som redan har fjärrvärme installerat sällan lönar sig att byta till alternativ uppvärmningsform. Det är endast i 22 av sammanlagt 220 kommuner som det är ekonomiskt motiverat.

För kunder som står inför en nyinvestering är fjärrvärme det billigaste alternativet där fjärrvärmepriset är lågt, till exempel i Luleå, Gävle och Borås. I orter med högre fjärrvärmepriser som Partille, Ockelbo och Munkedal är värmepump eller pellets de mest konkurrenskraftiga alternativen.

Analysen visar också att det är lönsamt för småhus som har direktverkande el, elpanna eller olja att konvertera till pellets, bergvärmepump, luftvattenpump eller fjärrvärme.

I rapporten redovisas årskostnaden för de olika uppvärmningsalternativen i landets kommuner. Dessutom redovisas även investeringskostnader, kostnaderna för olika bränslen, hur bränslena påverkar miljön och hur konkurrensen mellan alternativen ser ut.