Logga in

Ny testanläggning för kombinationer av värmekällor

Publicerad
13 jan 2012, 15:36

Tillverkare och installatörer i energibranschen kan nu få tillgång till flera konkreta hjälpmedel för att underlätta utnyttjandet av ny miljöanpassad energiteknik. Det är resultatet av det samarbetsprojekt mellan Linnéuniversitetet och miljöteknikföretag i Kalmar, det så kallade Flexifuelprojektet. Bland annat har Euronom AB, som utvecklar och säljer kombinationer av solvärmeanläggningar och värmepumpar, medverkat i projektet.

En fullskalig test- och demonstrationsanläggning har byggts i Euronom AB:s lokaler i Kalmar och anpassats för såväl uppvärmning av en större industrifastighet som för test och demonstration av kombinationsvärmesystem med solfångare, pelletspannor, värmepumpar och ackumulatortankar. Anläggningen är unik i sitt slag och har rönt stor uppmärksamhet nationellt men även internationellt, uppger Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande.

Ett användarvänligt datasimuleringsprogram har, enligt Linnéuniversitetet, utvecklats och dess riktighet validerats för beräkning av energiprestanda hos olika kombinationsvärmesystem. Programmet lever upp till kommersiella behov på flexibilitet, snabbhet i beräkningarna och tillfredsställande noggrannhet.

Projektresultaten är tänkta att bidra till förbättrad kunskap om i vilka system olika energislag bäst samverkar, vilket kan spara energikostnader och minska miljöbelastningar. De som kommer att kunna nyttiggöra resultaten från projektet är till exempel:

  • Företag inom ny energiteknik intresserade att utnyttja användarvänliga simuleringsverktyg vid design/dimensionering av kombinationsvärmesystem.
  • Företag inom ny energiteknik som är intresserade av att utnyttja aktuell testanläggning för demonstration och utvärdering av sina komponenter i olika systemsammanhang.
  • Forskare inom ny energiteknik som behöver resurser för utveckling, verifiering och validering av nya systemkoncept inom aktuellt område.
  • Lärosäten, högskolor och universitet med intresse för utvecklad programvara och aktuell testanläggning i undervisning om ny energiteknik.

I Flexifuelprojektet deltog förutom Linnéuniversitetet och Euronom AB, Gila Control System AB samt Kalmar Energi genom nätverksföretaget Sustainable Sweden Southeast. Euronom AB fungerade som ledare för byggandet av den fullskaliga test- och demonstrationsanläggningen. Andra företag verksamma inom VVS-branschen som bidragit till projektet med expertis eller med utrustning är Wilo och Esbe.

Projektet har i övrigt finansierats genom medel från Energimyndigheten, Regionförbundet i Kalmar län, Kalmar kommun, Almi Företagspartner och Länsstyrelsen i Kalmar.