Logga in

Personer med företagsbil riskerar skattesmäll

Publicerad
18 aug 2011, 14:17

Uppskattningsvis smiter 103 000 personer med företagsbil från skatten och samhället går miste om 3–4 miljarder om året. Det visar en ny undersökning från Norstat. Undersökningen bland 1 200 svenskar med tillgång till företagsbil visar att det råder stor okunskap kring skatteregler och redovisningsplikt.

I Norstats undersökning på uppdrag av Abax uppger nästan varannan person som har tillgång till en företagsbil i jobbet att den även används privat. Och nära 40 procent av dem som använder företagsbil struntar i att föra körjournal trots att de är skyldiga att redovisa bilens användning vid en skatterevision.

Enligt Skatteverket ska en medarbetare som lånar firmabilen i mer än sammanlagt 100 mil eller vid mer än tio tillfällen betala förmånsskatt. Detta gäller även resor till och från jobbet.

I Sverige finns 600 000 företagsbilar. Vanligast är mindre skåpbilar som används av till exempel VVS-tekniker, snickare, elektriker eller fastighetsskötare. Omvandlat visar undersökningens att cirka 240 000 svenskar riskerar skattesmällar och att cirka 103 000 personer smiter från skatten.

– Räknat på ett genomsnittspris för en mindre skåpbil på 239 000 kr innebär det att staten går miste om cirka 3–4 miljarder kronor i uteblivna skatter varje år, säger Ole Jörgen Wold, vd för Abax i ett pressmeddelande.

Vid en skatterevision för tre verksamhetsår och tio servicebilar med ett förmånsvärde på
3 500 kr/mån där inga körjournaler förts, kan en enskild anställd bli skyldig att betala upp emot 100 000 kronor i skatt. Företaget kan i sin tur tvingas betala upp emot en miljon kronor i skatt och avgifter.

Några av undersökningens resultat:
– 78 procent av de tillfrågade vet inte om att det är upp till både företaget och den som har tillgång till bilen att bevisa att den inte körts privat.

– Endast 6 procent vet hur mycket det kan kosta i upptaxering om Skatteverket gör en revision och man inte kan bevisa att bilen endast använts i tjänsten.

– 44 procent av de som har tillgång till en företagsbil i jobbet anger att den även används privat.

– 39 procent av dem som använder en företagsbil uppger att de struntar i att föra körjournal.