Logga in

Rörmokaren som gjorde karriär

Publicerad
12 sep 2017, 13:44

Han har inte glömt sina rötter och brukar kalla sig för ”rör mok” när någon presenterar sig som ”fil kand”.

Pierre Fristedt är uppvuxen i Sundbyberg och är bokstavligt talat rörmokaren som gjort karriär.

I dag är han projektledare med strategiskt ansvar för energi och installation i Täby kommun.

VVS-montörer ska kunna plugga på universitetet

Pierre vill uppvärdera rörmokaryrket och har retat sig på företag som klagar på att det är så svårt att hitta arbetskraft samtidigt som de inte tar in lärlingar. Dessutom är det inte ovanligt att både föräldrar och skolpersonal lägger sig i och avråder elever från att välja ett yrkesprogram.

”Är du driven och vill framåt så finns alla möjligheter, även som VVS-montör.”

Pierre Fristedt

Ett sätt att motverka detta vore att sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag som tar in lärlingar.

Svårt för vuxna att omskola sig till VVS-montörer

– SYO-konsulenten, som det hette på den tiden, tyckte att jag skulle välja 4-årig teknisk linje på gymnasiet, med tanke på mina betyg. Det var då jag bestämde mig. Jag ska inte gå 4-årig teknisk linje, utan den 2-åriga bygglinjen med rörinriktning, som var den enda utbildningen som kunde garantera jobb efter gymnasiet, konstaterar Pierre, som tycker att det tar alldeles för lång tid att utbilda sig till rörmokare.

– Först går man tre år i skolan och sen ska man jobba som lärliing i två år, det vill säga sammanlagt fem år innan man är färdig rörmokare.

Själv har Pierre vidareutbildat sig  till så kallad ”25-öresingenjör” på kvällar och helger samtidigt som han jobbade på dagtid.

– Är du driven och vill framåt så finns alla möjligheter, även som VVS-montör, menar Pierre som också hunnit med att vara arbetsledare i fem år på Spånga Rör och säljare på Buelco Armatur, Wilo, Danfoss och FM Mattsson.

– När jag var ute på säljuppdrag såg jag ett glapp mellan entreprenörskap och konsultarbete. Då startade jag eget konsultbolag, Fasttech med tre anställda, där jag jobbade i nio år med problemlösning och åtgärdsförslag, förklarar Pierre, vars bolag inte sällan konkurrerade ut stora teknikkonsulter.

Yrkesväxling för världens mest kända rörmokare

En av de stora teknikkonsultjättarna som Fasttech konkurrerade med var ÅF, som anställde Pierre och sen köpte hela hans företag. När Täby kommun några år senare rekryterade honom som ansvarig för de kommunala fastigheternas energi- och VVS-system så tackade Pierre ja.

– Det här är ett drömjobb. I princip varje dag besöker jag driftcentraler, där kan vara både problemlösare och hantverkare. Jag kan sitta och titta hur ”mina” fastigheter går. Det är kanon!

Läs hela intervjun med Pierre Fristedt i nästa nummer av VVS-Forum som utkommer den 28 september.