Logga in

Framtidens badrum fyllt av teknik

Publicerad
10 jul 2017, 13:19

Inom de närmaste åren kan toaletterna vara oigenkännliga från våra i dag så välbekanta porslinsvänner. Flera experter menar att vi i dag står inför något av en sanitetsrevolution.

Inom tio år kommer toaletterna vara fyllda med teknik som visar hälsostatus, speglar med senaste uppdateringarna på sociala medier och WC som sköter torkning och tvättning. Det är i alla fall vad svenskarna tror, enligt en undersökning som Geberit låtit göra.

– Vissa av de här funktionerna finns redan eller är på gång att utvecklas. Andra ligger kanske lite längre fram i tiden, men är fullt realistiska. Det finns till exempel redan toaletter där man inte behöver toalettpapper eftersom toaletten spolar rent och torkar dig efter besöket. Och det finns faktiskt speglar som visar dina senaste inlägg på sociala medier, även om vi inte har sett det på den svenska marknaden än, säger Jeanette Smårs, försäljningschef retail på Geberit, i ett pressmeddelande.

Den svenska avloppsinnovationen som använder naturens egna processer.

Tanken på att WC:n ska kunna bedöma hälsostatus är en funktion som känns fullt realistisk, enligt Jeanette Smårs. Via urinen och avföringen går det att få fram värden som indikerar exempelvis njurstatus, vätskebalans, urinvägsinfektion och graviditet. I sitsen kan det finnas en inbyggd våg. 30 procent av de som deltagit i undersökningen om framtidens badrum, tror att den funktionen kommer att finnas i våra badrum inom de närmaste åren.

”Ja, det låter fullt rimligt. Badrumstekniken utvecklas i snabb takt och om tio år är jag övertygad om att våra badrum är både mer individanpassade och automatiserade. Vi kommer kunna programmera badrummen så att belysningen eller värmen på sitsen ställs in efter personen som besöker badrummet. Och vi kommer att se mycket mer beröringsfria spolplattor, blandare och smarta badrum med automatisk spolning, liksom toalettlock som öppnas och stängs automatiskt även i våra privata badrum.”

Jeanette Smårs

Försäljningschef retail, Geberit

Ungefär en tredjedel tror att vi kommer att ha toaletthållare som själva beställer nytt toalettpapper när det gamla håller på att ta slut och lika många tror att tvättkorgen kommer att signalera när den är full. Hela 60 procent tror att vi kommer ha toalettsitsar som rengörs automatiskt efter toalettbesöket.

– Ja, det låter fullt rimligt. Badrumstekniken utvecklas i snabb takt och om tio år är jag övertygad om att våra badrum är både mer individanpassade och automatiserade. Vi kommer kunna programmera badrummen så att belysningen eller värmen på sitsen ställs in efter personen som besöker badrummet. Och vi kommer att se mycket mer beröringsfria spolplattor, blandare och smarta badrum med automatisk spolning, liksom toalettlock som öppnas och stängs automatiskt även i våra privata badrum, säger Jeanette Smårs.

Många stulna verktyg hittar aldrig vägen tillbaka till sina ägare, här är ett vattentätt tips på hur du kan skydda dina verktyg.

Att badrummen ska vara anpassade för att göra minimal inverkan på miljön fortsätter att vara viktigt även i framtiden. 54 procent tror att vi kommer att fortsätta ställa höga krav på snålspolande toaletter och duschar, återvinning av varmvatten och avföring och andra miljöfrämjande åtgärder.

Det här tror svenskarna finns i våra badrum inom tio år:

  • 64 procent: toalettlock som öppnas och stängs automatiskt.
  • 60 procent: toalettsits som automatiskt tvättas av med vatten.
  • 57 procent: ljusarmatur som går på automatiskt på morgonen.
  • 33 procent: tvättkorg som signalerar när det är dags för tvätt.
  • 31 procent: toapappershållare som beställer nytt papper när det gamla håller på att ta slut.
  • 30 procent: toalett som ger info om hälsa, exempelvis vikt, graviditet, vätskebalans och njurfunktion.
  • 27 procent: spegel som visar senaste uppdateringarna på sociala medier.
  • 26 procent: toalett som torkar och tvättar efter toalettbesöket.

Undersökningen har genomförts av Yougov på uppdrag av Geberit. 1 000 personer i åldrarna 18–74 år som utgör ett representativt urval av Sveriges befolkning har deltagit.

Varför är det vanligast med vattenläckor i köket?