Logga in

Lärlingar bristvara i Tyskland

Publicerad
24 jan 2017, 11:18

Tyska VVS-företag lockar lärlingar med smartphones och tillgång till bilar.

I Sverige har många VVS-lärlingar stora problem att hitta en lärlingsplats. Men i Tyskland är det tvärtom brist på lärlingar.

– En fjärdedel av våra anställda är lärlingar, säger Dorothee Gutzeit, ekonomichef och utbildningsansvarig på VVS-företaget Mercedöl i Berlin.

Till skillnad mot lärlingskrisen i Sverige, där bara drygt hälften av dem som tar examen från VVS- och fastighetsprogrammet får en lärlingsplats, måste de tyska VVS-företagen arbeta aktivt för att rekrytera lärlingar genom att exempelvis locka med smartphones och tillgång till bilar.

Totalt hade Tyskland förra året 70 000 obesatta lärlingsplatser, varav 15 000 i hantverksföretag, däribland ett stort antal VVS-företag.

Lärlingssystemet anses vara huvudorsaken till att Tyskland har EU:s lägsta ungdomsarbetslöshet, 6,8 procent medan Sverige ligger på 17,4 procent och EU-snittet på 18,1 procent.

”Det är inte alla som fungerar på en arbetsplats. Vissa klarar inte av att komma i tid, andra har svårt att koncentrera sig på arbetet. Fler av de här killarna har det svårt hemma och vi försöker hjälpa dem, men ibland går det inte.”

Dorothee Gutzeit, ekonomichef och utbildningsansvarig på VVS-företaget Mercedöl i Berlin. 

Mercedöl har 170 anställda och är specialiserat på värmesystem, förnybar energi och sanitet. Familjeföretaget har i dag 30 lärlingar och har alltid haft lärlingar, sedan starten 1962. Dorothee Gutzeit ägnar mycket tid åt att hitta lärlingar.

Den ”duala yrkesutbildningen”, som lärlingsutbildningen kallas för i Tyskland, härstammar från medeltiden, då hantverkarna lärde upp lärlingar till gesäller och mästare. Dagens tyska lärlingsmodell varvar arbetsplatsförlagt lärande med teoretisk undervisning i yrkesskolor.

Hos Mercedöl får lärlingarna under det första året 550 euro i månaden ( cirka 5 500 kronor), därefter höjs lönen med 50 euro varje år, enligt avtal med det tyska facket.

Läs mer i VVS-Forum:Systemet är otidsenligt och måste ses över” det säger Installatörsföretagens vd Jan Siezing. 

Mercedöl är med sina 170 anställda typiskt för de företag som bär upp den tyska lärlingsutbildningen. Det är små och medelstora företag som ställer den absoluta merparten av platserna till förfogande, och de tar ett stort ansvar för utbildningens innehåll.

I varje lärlingskontrakt finns en prövotid inskriven och det händer att även Mercedöl utnyttjar den.

– Det är inte alla som fungerar på en arbetsplats. Vissa klarar inte av att komma i tid, andra har svårt att koncentrera sig på arbetet. Fler av de här killarna har det svårt hemma och vi försöker hjälpa dem, men ibland går det inte, förklarar Dorothee Gutzeit.

Läs mer i e-tidningen: ”Vi tar alltid emot lärlingar”.