Foto: iStockPhoto

De energieffektiviserar 65 000 kvm

Ny fastighetsautomation kopplar ihop husen
Publicerad: 31 augusti 2017 Text: Eva-Maria Fasth

En global energi- och automationsspecialist energieffektiviserar och installerar värme, el, ventilation, larm och mätning i Timrås kommunala bostadsbolag, Timråbo. 

Timråbo har tagit hjälp av Schneider Electric för att nå sitt mål att sänka energianvändningen med 20 procent till 2020 i hälften av det allmännyttiga bostadsföretagets närmare 130 000 m2 bostads- och lokalyta.

Smarta lösningar för 17 miljoner på Danderyds sjukhus

Bland annat ska fastigheterna kopplas upp så att driftteknikerna i realtid kan se hur husen mår och var det eventuellt uppstår fel som måste fixas.

Ett annat mål är att ge hyresgästerna en stabil och jämn temperatur hemma.

"Energieffektiviseringen sparar både energi och pengar, förbättrar inomhusklimatet för hyresgästerna och minskar miljöpåverkan."

Hosni Teque-Omeirat, Schneider Electric

 

Hosni Teque-Omeirat, affärsutvecklare på Schneider Electric.

– Timråbo har ambitiösa mål för både energieffektivisering och minskade koldioxidutsläpp. Energieffektiviseringen sparar både energi och pengar, förbättrar inomhusklimatet för hyresgästerna och minskar miljöpåverkan, konstaterar Hosni Teque-Omeirat, affärsutvecklare på Schneider Electric, i ett pressmeddelande.

Enkla åtgärder energieffektivast

– Det här är ett omfattande projekt för att minska energianvändningen. Bland annat ska våra medarbetare utbildas för att minska driftskostnaderna. Målet är energibesparingar, både för miljöns och ekonomins skull, säger Lotta Björklund, vd för Timråbo AB, i pressmeddelandet.

Projektet är ett EPC-projekt (Energy Performance Contracting) vilket innebär att Schneider Electric garanterar att Timråbos investering kommer att återbetalas via energibesparingar. Energibesparingen motsvarar 59 småhus årsanvändning.

Arbetet har redan satt igång och projektet håller på i två år plus en uppföljning på två år.

Ny marknader för installatörer

Några av åtgärderna som ska genomföras är:

  • Nytt fastighetsautomationssystem (Struxureware) som kopplar upp byggnaderna. Driftspersonalen ska kunna styra och se hur fastigheterna mår.
  • Snabbare larm- och felsökning. Driftsteknikerna ser direkt om och var det finns ett fel. Det spar manuell felsökningstid, restid och pengar.
  • Tilläggsisolering av vindsbjälklagen i byggnaderna.
  • Värme- och ventilationssystemen ses över och bytas ut. Det ska ge lägre driftskostnader och mindre energianvändning.
  • Energioptimering – Schneider Electric ska gå igenom alla system för varje fastighet så att de blir så energieffektiva som möjligt.
  • Utbildning av fastighetsskötarna och driftteknikerna för proaktiv och förebyggande teknisk förvaltning.

 

Fler nyheter

Grattis Jimmy!

19 sep 2017 | Ett stort grattis till Jimmy Linde från Ystad. Han blev nummer 3 000 som följer VVS-Forum på Facebook och vinner därmed en trisslott.

Läs mer

Se hur VR förenklar VVS

15 sep 2017 | Filmen visar hur teknikkonsulten Bengt Dahlgren går i bräschen när det gäller att använda VR-teknik för att visualisera bland annat VVS-installatio...

Läs mer