Logga in

Sverige ratificerar klimatavtalet

Publicerad
13 okt 2016, 12:50

Riksdagen har nu godkänt det globala klimatavtalet från Paris och i dag fattade regeringen det formella beslutet att ratificera avtalet.

Alla FN:s medlemsländer ska ratificera (godkänna) klimatavtalet som slöts i Paris.

Klimatavtalet, som träder i kraft den 4 november, har nu ratificerats av 77 länder, som tillsammans står för cirka 60 procent av det totala globala utsläppen. Nyligen ratificerade EU klimatavtalet.

– Nu åtar sig Sverige formellt att genomföra Parisavtalet. Avtalet träder i kraft långt tidigare än de flesta kunnat hoppas på och jag ser fram emot att delta i det första mötet i Marrakech i november. Nästa steg är att leverera på målen vi satt upp, säger ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Isabella Lövin (MP).

Sverige lämnar in det ratificerade klimatavtalet till FN i New York senare i dag.

Rekommenderade artiklar

Energiministern sparkar på EU-kommissionen

Energiminister Ibrahim Baylan (S) efterlyser mer fart på ekodesignarbetet inom EU. I ett vasst formulerat brev till EU-kommissionen uttrycker han sin oro över att arbetet har avstannat.

Annons

Östersundprojekt sparade arbetstimmar med ny schaktlösning

I 190 badrum i Östersund installerar Rörprodukter Montage TECEs innovativa schaktlösning, som en del av ett ROT-projekt i kvarteret Hjorten. TECEmodul är en ny […]

Klimatavtalet påverkar också Sverige

Världens länder enades i Paris om ett nytt globalt klimatavtal. Även Sverige påverkas av klimatavtalet. − Nu återstår att minska klimatutsläppen genom konkreta åtgärder på hemmaplan i bred samverkan med alla samhällsaktörer. Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

”Sverige bra rustat för energiomställning”

Sverige har mycket bättre förutsättningar för ”Energiewende” än Tyskland. Det menar konsulten Nina Björstrand i en ny debattskrift om vad Sverige kan lära av den tyska energiomställningen som diskuterades på tankesmedjan Fores kontor i Stockholm i dag.

Första steget mot hållbara städer

Sverige kräver 50 procents minskning av CO2

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) träffar i dag EU-kommissionen och Europaparlamentet för att driva på EU:s klimatambitioner. Sverige kräver att målet om utsläppsminskningar av koldioxid skärps från 40 till 50 procent, enligt ett pressmeddelande från Miljö- och energidepartementet.

Fler forskarbostäder åt Swetox

ALMEDALEN. Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper), som bland annat studerar hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA), ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass. Det vill regeringen som nu, via Karolinska Institutet (KI), satsar på fler forskarbostäder i Södertälje. – För att Swetox verkligen ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass, så ger vi nu Karolinska Institutet (KI) möjlighet att erbjuda forskarbostäder i Södertälje, sa forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), vid regeringens pressfika i Almedalen.

Gröna miljarder till renovering av flerbostadshus

Så ser de nya klimatdeklarationerna för byggnader ut

Därför är Island världsbäst på förnybar energi

Krav på vedspisar tas bort – ”segern är vår”