Logga in

”Avskräckande” straff i ny konkurrenslag

Publicerad
22 aug 2016, 12:55

”Medlemsstaterna ska se till att de sanktioner som kan påföras av nationella domstolar är effektiva, proportionella och avskräckande”, enligt EU-direktivet som ligger till grund för regeringens förslag till ny konkurrensskadelag.
– Direktivet och lagen är solklara – rätten till ersättning omfattar faktisk skada, utebliven vinst och ränta. Men skadeståndsrätten kommer att stötas och blötas med konkurrensrätten och det kommer landa i en intressant ny praxis på detta område, säger juristen Göran Grén på Svenskt Näringsliv.

Regeringen föreslår nu i en lagrådsremiss att direktivet genomförs i en ny lag, konkurrensskadelagen. Lagen innehåller bestämmelser om ersättningsansvar, hur ersättningen ska bestämmas, regressrätt och om rättegången i mål om skadestånd.

Det är första gången som EU utfärdat ett direktiv på konkurrensområdet. Bakgrunden till EU-direktivet är att konkurrensrätten skilde sig åt markant mellan medlemsstaterna, dessutom är överträdelser av konkurrensrätten ofta gränsöverskridande.

– Eftersom nuvarande svenska konkurrenslag huvudsakligen är offentligrättslig och direktivet i huvudsak civilrättsligt så har regeringen valt att lägga allt i en ny lag för att undvika en alltför plottrig och svåröverskådlig konkurrenslag, förklarar Göran Grén.

Vilka blir då effekterna av att de svenska domstolarna, i enlighet med EU-direktivet, ska säkerställa att sanktionerna ska vara ”effektiva, proportionella och avskräckande”?

– Sannolikt kommer skadeståndsmålen vid överträdelser av konkurrensrätten att öka. Men det är osäkert att säga i vilken omfattning, innan ny praxis börjar utvecklas och finnas. Sannolikt kommer även fortsättningsvis de större målen, som ofta är gränsöverskridande, att hanteras där man har störst möjlighet till framgång, menar Göran Grén och pekar på risken att de nya bestämmelserna kan leda till långa preskriptionstider.

Mål som redan har inletts i tings- eller hovrätt ska överlämnas till Patent- och marknadsdomstolen respektive Patent- och marknadsöverdomstolen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 27 december 2016.

Läs regeringens lagrådsremiss här.