Logga in

Upphandlingsböter för kommunalt bostadsbolag

Publicerad
22 sep 2015, 09:44

Det kommunala fastighetsbolaget i Upplands-Bro döms att betala 200 000 kronor i upphandlingsböter av Förvaltningsrätten i Stockholm. Fallet gäller otillåten direktupphandling av borrhål för energilagring i samband med ombyggnad av en simhall.

Bolaget har tidigare upphandlat viss renovering av en kommunal byggnad. Under pågående byggnation räknade man ut att stora besparingar skulle uppnås om man även installerade bergvärme och bergkyla i huset.

Bolaget direkttilldelade därför ett kontrakt för sådant borrnings- och installationsarbete, trots att detta inte omfattades av den ursprungliga upphandlingen. Bolaget hävdade att det fanns synnerliga skäl att direkttilldela kontraktet.

Konkurrensverket ansökte därför om upphandlingsavgift hos Förvaltningsrätten i Stockholm. Förvaltningsrätten går helt på Konkurrensverkets linje och konstaterar att det saknats skäl för direkttilldelning.

I enlighet med vad Konkurrensverket anfört konstaterar förvaltningsrätten även att det inte är en förmildrande omständighet att bolaget på egen hand tillskrivit tre utvalda leverantörer och begärt in offerter på borrnings- och installationsarbete.

Upplands-Bro Kommunfastigheter AB döms att betala 200 000 kronor i böter/upphandlingskadeavgift.