Logga in

Så ska fakturabedrägerier stoppas

Publicerad
4 sep 2015, 15:31

Bluffakturor och andra former av fakturabedrägerier förekommer i betydligt större omfattning än vad den officiella brottsstatistiken visar. Det visar en utredning om åtgärder mot fakturabedrägerier som i dag har överlämnats till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Sedan tidigare arbetar regeringen med en lagskärpning som ska bekämpa massutskicken av bluffakturor. Utredningens kartläggning och förslag är viktiga komplement i kampen mot dessa systematiska bedrägerier som drabbar företag och privatpersoner, säger Morgan Johansson.

Det står klart att reglerna inte alltid används som det är tänkt, menar utredningen som vill göra det lättare att bestrida bluffakturorna och andra krav som förekommer vid fakturabedrägeri. Privatpersoner och företag som väljer att bestrida behöver också få bättre kunskaper om de befintliga reglerna för att kunna ta tillvara sina rättigheter på bästa sätt.

Utredningen föreslår mer omfattande informationsinsatser från Polismyndigheten, Konsumentverket och Tillväxtverket.

För att förhindra att rättegångar missbrukas för att driva in oriktiga krav föreslås full ersättningsskyldighet för rättegångskostnaderna i förenklade tvistemål i vissa fall. Regeln föreslås bara gälla näringsidkare.