Logga in

Positivt för installationssektorn

Publicerad
30 sep 2015, 10:54

Under första halvåret i år påbörjades, enligt preliminär statistik från SCB, närmare 19 000 lägenheter i flerbostadshus. Det är 17 procent fler än under samma period 2014. I en färsk rapport från Industrifakta höjs nu prognosen för 2015 från +8 procent till +12 procent.

– Branschen mår bra av och behöver positiva prognoser för framtiden med tanke på regeringens plan att sänka ROT-avdraget från 50 till 30 procent vid årsskiftet samt höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga. Dessa åtgärder kommer att slå hårt både mot små och stora företag inom installationssektorn, säger Johan Mossling, vd på VVS Företagen, i ett pressmeddelande.

Den totala installationsvolymen förväntas öka med cirka 4 procent i år och cirka 3 procent 2016.

Enligt preliminära siffror från SCB påbörjades närmare 4 700 nya bostäder i småhus under första halvåret i år. Årstakten i produktionen ligger kvar med omkring 30 procents ökning, vilket har medfört att Industrifakta justerar upp sin prognos från +10 procent i år till +15 procent.

Rapporten konstaterar också att det inom den offentliga sektorn finns goda möjligheter till både nybyggnad och modernisering av skolor. Utöver detta har det aviserats fortsatta och ökade satsningar inom bland annat sjukhusområdet.

– Vi hoppas även att branschen kan komma att se effekter av den aviserade stimulansen till renovering och energieffektivisering av miljonprogrammen. Även om vi är skeptiska till denna typ av stimulanser då det på kort sikt riskerar att skjuta fram nödvändiga åtgärder till dess att alla är helt informerade kring förutsättningarna, menar Johan Mossling.

I nästa nummer av VVS-Forum (10/2015) publicerar vi en aktuell konjunkturartikel från Industrifakta.