Logga in

”Höjd arbetslöshet med sämre ROT-avdrag”

Publicerad
22 sep 2015, 10:36

BUDGET 2016. Sänkningen av ROT-avdraget från 50 till 30 procent vid årsskiftet kommer att få stora konsekvenser. Främst för de småföretag som jobbar mot konsument. Det menar Johan Mossling, vd på VVS Företagen som också förutspår ökad arbetslöshet på grund av försämringen.

Just nu arbetar många små bygg- och VVS-företag för högtryck, eftersom konsumenter vill få jobben gjorda före årsskiftet när ROT-avdraget sänks till 30 procent. Efter den 31 december 2015 kommer orderböckerna gapa tomma hos många företag.

– Det är ett hårt slag mot Sveriges bygg- och installationsföretag. Risken är stor att vi får tillbaka den osunda konkurrensen där även jobben riskeras. Vita trygga anställningar hos de seriösa företagen ersätts med otrygga arbetsförhållanden på den svarta marknaden, säger Johan Mossling.

Regeringen har som mål att bygga 250 000 bostäder till 2020. Sveriges Byggindustrier (BI) tycker det är bra att regeringen nu investerar i bostäder och infrastruktur. Men med de åtgärder som regeringen valt att lägga pengarna på riskerar de att missa målet, menar BI.

 – ROT-avdraget reducerades för att skapa investeringsbidraget. Det är olyckligt eftersom ROT skapat många arbetstillfällen i seriösa företag. De pengar som regeringen nu satsar kommer inte att gynna små- och medelstora företag, säger Ola Månsson vd på BI.

– Erfarenheter från tidigare perioder där investeringsbidrag funnits har visat att det inte har lett till att öka bostadsutbudet. Ett stöd för boende borde riktas direkt till individer och familjer och inte till byggbranschen, säger Ola Månsson som pekar på att regeringen minskat investeringsstödet för byggandet av små hyresrätter med 1 miljard kronor, från tidigare utlovade 3,2 miljarder kronor till 2,2 miljarder kronor.

Det ger motstridiga signaler om hur viktig regeringen tycker att den här satsningen är, anser BI.

En om- eller tillbyggnad av ett småhus med en arbetskostnad på 100 000 kronor blir 20 000 kronor dyrare från årsskiftet. Det blir konsekvensen av försämringen av ROT-avdraget från 50 till 30 procent från årsskiftet, enligt Villaägarna som anser att regeringen ”straffbeskattar arbete”.

I somras överlämnade Villaägarna ett upprop där 10 000 personer uppmanade regeringen att hålla sitt vallöfte om att lämna ROT-avdraget ifred.

– ROT-sveket upprör våra medlemmar. Statsminister Stefan Löfven (S) försvarade det intensivt under valrörelsen, för att sedan göra en kovändning. Frågan blir då vad hans löften är värda om andra saker såsom fastighetsskatten, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, i ett pressmeddelande.

Den rödgröna budgeten gör det dyrare att bo i småhus även indirekt, konstaterar Jakob Eliasson.

– De flesta som bor i småhus kör även bil, arbetar och sparar pengar. Allt detta blir dyrare med de rödgrönas budget. Försämringen av RUT-avdraget kan också göra det svårare för barnfamiljer att få ihop det berömda livspusslet. Att en S-regering straffbeskattar arbete, sparande och ägt boende är en stor besvikelse, säger Jakob Eliasson.

Fackförbundet Byggnads vill se större satsningar än de som finns i regeringens höstbudget. Byggnads tycker också att regeringen ska låna 50–60 miljarder kronor för att möta bostadsbristen och rusta upp och energieffektivisera miljonprogramsområden.

– Jag välkomnar att regeringen gör satsningar på att få fler i jobb. Fler bostäder och förbättrad infrastruktur är helt nödvändigt. Däremot behövs mycket större satsningar än de som regeringen nu presenterar, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads som också förutsätter att regeringen kommer att ställa krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling.

”Bostadskrisen kräver ett bredare grepp”, skriver HSB i en kommentar till regeringens budget

– Sverige har en akut bostadskris och situationen påminner om den som vi hade för 100 år sedan, då HSB bildades. För att lösa situationen krävs en storsatsning på en bred och långsiktig bostadspolitik. Det saknar jag i regeringens budget som presenterades i dag, säger Anders Lago, HSB:s förbundsordförande.

Miljardstödet till installation av solceller har, som VVS-Forum skrivit om tidigare, fått kritik från solenergibranschen. Kritiken riktar sig framför allt mot beskattningen av större solenergianläggningar. Även HSB är kritisk mot ”sol-skatten” och tycker att gränsen för hur mycket solel en fastighetsägare kan producera, innan denne/denna tvingas betala energiskatt, ska höjas.