Logga in

Kompetensbrist kan bromsa bygginvesteringar

Publicerad
29 sep 2015, 09:11

Kompetensbrist och svårigheter att rekrytera nyckelpersoner i konsultbranschen och inom den teknikintensiva entreprenadbranschen riskerar att hämma tillväxten på byggmarknaden. Den slutsatsen drar Industrifakta i samband med att man presenterar höstens konjunkturrapporter för olika branscher i byggsektorn.

– Gemensamt för många underentreprenörer, konsulter och teknikleverantörer i våra paneler är att de har stora svårigheter att hitta rätt utbildad personal, säger Jens Linderoth, på Industrifakta, i ett pressmeddelande.

Kompetensbrist upplevs av många företag som det största hotet mot den egna verksamheten och möjligheten att expandera. Alla har visserligen inte planer på att anställa i år, men eftersom behoven väntas öka, tack vare en fortsatt tillväxt för bygginvesteringarna, kan kompetensbrist bli en trång sektor, särskilt i tillväxtregionerna och storstäderna.

I genomsnitt är det 85 procent av de intervjuade företagen som har svårigheter att hitta rätt typ av personal. Inom flera teknikbranscher är det inte på hantverkssidan som de största bristerna finns. Istället är det bristen på ledningspersonal och projektledare som den senaste tiden har ökat dramatiskt, uppger Industrifakta.

I nästa nummer av VVS-Forum (10/2015) publicerar vi en aktuell konjunkturartikel från Industrifakta.