Logga in

Fjärrvärmeavgörande på gång i tingsrätten

Publicerad
23 sep 2015, 16:22

Efter drygt två års väntan ska nu Stockholms tingsrätt avgöra om Växjö kommun handlat olagligt genom att tvångsansluta nya småhus till det kommunala fjärrvärmenätet. 

Det var i juni 2013 som Konkurrensverket lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten med anledning av att Växjö kommun i samband med försäljning av tomtmark tvingade köparna av småhus att ansluta sig till det kommunala fjärrvärmenätet. Konkurrensverket menar att kommunens förfarande sätter konkurrensen ur spel och därmed strider mot konkurrenslagen.

I den 30 sidor långa stämningsansökan yrkar Konkurrensverket på ett förbud för Växjö kommun att ställa krav på fjärrvärmeanslutning vid försäljning av tomtmark för småhusbebyggelse. Konkurrensverket yrkar på att förbudet förenas med ett vite på 5 miljoner kronor.

I går, den 22 september, inleddes huvudförhandlingen vid tingsrätten. Enligt uppgift från Konkurrensverket beräknas den vara avslutad vid månadsskiftet september/oktober och bedömningen hos myndigheten är att domslut meddelas tidigast tre veckor senare.