Logga in

Samverkan med branschen avgörande för yrkesprogram

Publicerad
16 nov 2015, 15:52

I dag överlämnade Amelie von Zweigbergk, utredare för yrkesprogramsutredningen sitt slutbetänkande till gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic (S). I betänkandet finns en rad förslag för att öka yrkesutbildningarnas attraktionskraft och ge eleverna ökad kunskap om arbetsmarknaden och vilka jobb som finns. Samverkan mellan branschorganisationer och utbildningssystem om gymnasial yrkesutbildning är avgörande enligt betänkandet. 

Ytterligare förslag som framförs i betänkandet är att gymnasieskolans värdegrundsarbete ska förstärkas så att eleverna uppmuntras till mindre könsstereotypa utbildningsval. I betänkandet framkommer att VVS- och fastighetsprogrammet hade den absolut sämsta könsfördelningen bland sökande till gymnasieskolans tolv yrkesprogram läsåret 2014/15. Därefter följer el- och energiprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet, det industritekniska programmet samt fordons- och transportprogrammet. Samtliga hade mindre än 20 procent kvinnor bland de sökande. Allt enligt Skolverkets statistik.

Vidare föreslår utredningen prao, praktisk arbetslivsorientering, på en arbetsplats för grundskoleelever under två veckor eller på ett yrkesprogram i gymnasieskolan, en utökad statlig satsning på yrkestävlingar och försöksverksamhet med branschskolor för vissa yrkesområden.

En satsning på branschskolor var något som både Sveriges Byggindustrier och VVS Företagen ställde sig positiva till efter att frågan tagits upp på ett seminarium i Almedalen i somras.

Läs slutbetänkandet här.

Rekommenderade artiklar

VVS-montörer får plugga vidare

Annons

Östersundprojekt sparade arbetstimmar med ny schaktlösning

I 190 badrum i Östersund installerar Rörprodukter Montage TECEs innovativa schaktlösning, som en del av ett ROT-projekt i kvarteret Hjorten. TECEmodul är en ny […]

”VVS-branschen får ta sig en rejäl funderare”

Bara drygt hälften av de elever som går ut gymnasiets VVS- och fastighetsprogram får lärlingsplats. – Det är uppenbart att branschen får ta sig en rejäl funderare. Varenda VVS-firma i landet har ett gigantiskt egenintresse av att ta emot lärlingar, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) i en intervju med VVS-Forum.

Yrkeshögskolan ska reformeras

I en ny proposition föreslår regeringen åtgärder som ska höja kvaliteten på yrkeshögskolan. Utbildningarna ska bland annat beviljas under längre tid än i dag.

Nytt regeringsförslag: Krav på lärarlegitimation för yrkeslärare

Miljardsatsning på validering ska ge flyktingar jobb

BUDGET 2016. Regeringen inför den första oktober en valideringsreform som beräknas kosta drygt en miljard kronor under fyra år. Tanken är att samla information om vad olika utbildningar innehåller och på vilken nivå de ligger. – Det ska underlätta arbetet och stimulera utvecklingen av validering, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), i en pressrelease från regeringskansliet.

Akut brist på yrkeslärare

Här är Sveriges bästa VVS-skola

VVS-utbildning på anrik skola stoppas

“Det är tuffare i vården än i VVS-branschen”

“Distans och halvfart gör att man kan kombinera studier med arbete”