Logga in

Utredning föreslår skatt på mjukgörare

Publicerad
31 mar 2015, 12:51

Konsumentvaror som golvmaterial som innehåller ftalater och hemelektronik innehållande vissa flamskyddsmedel ska beskattas hårdare. Det föreslås i ett betänkande från Kemikalieskatteutredningen. Skatten förväntas leda till en rad positiva hälsoeffekter och ska bidra till att uppnå det nationella miljömålet ”en giftfri miljö”.

Utredningen föreslår att kemikalieskatten ska gälla varor som utgör en stor risk för exponering av farliga ämnen till människors hemmiljö. Utredningen bedömer att användningen av dessa varor ska minska.

Skatten på ftalater förväntas leda till positiva hälsoeffekter som minskad risk för astma, allergier, reproduktionsstörningar, missbildningar och leverskador. Den gäller golvbeläggningsmaterial, väggbeklädnad och takbeklädnad av PVC.

Skatten föreslås uppgå till 10 kronor per kilo vara. Men avdrag kan medges med 50 procent för de varor som inte innehåller ftalater som finns upptagna på kandidatförteckningen över SVHC-ämnen (Substance of Very High Concern).

75 procent skatteavdrag ska medges för de varor som varken innehåller ftalater upptagna på kandidatförteckningen eller ftalater som är begränsade i leksaker enligt Reach-förordningen.

Enligt utredningen kommer det inte att vara möjligt att göra avdrag för hela skatten eftersom alla golv av PVC innehåller mer eller mindre farliga kemikalier.

Punktskatten på viss elektronik förväntas ge mindre risk för genskador, hormonstörande effekter, störningar på nervsystemet och reproduktionsstörande effekter. Den ska uppgå till 8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik.

Det maximala skattebeloppet ska dock uppgå till 320 kronor per vara. Det ska även vara möjligt att få skatteavdrag för varor med mindre farliga ämnen.

Kemikalieinspektionen föreslås sköta marknadskontrollen och ska få ökade medel för detta.

Det var den förra regeringen som tillsatte Kemikalieskatteutredningen i slutet av 2013. Särskild utredare har varit Vilhelm Andersson med bistånd av bland annat professorn Åke Bergman, Stockholms universitet och Swetox.

Läs hela utredningen här.