Logga in

Uppförandekod ska ge förtroende för energitjänster

Publicerad
3 mar 2015, 08:52

Nu lanseras en europeisk uppförandekod för energitjänsten ”avtal om energiprestanda”. Syftet är att uppförandekoden ska öka transparensen på marknaden och leda till fler energibesparingsåtgärder. Mälarenergi, Siemens, Schneider-Electric och Caverion har redan skrivit under.

”Avtal om energiprestanda” innebär att leverantören av energitjänsten garanterar beställaren en viss energibesparing. Tjänsten kan leda till betydande energibesparingar, men ändå används den bara i begränsad omfattning. En anledning är att många beställare inte vet hur energitjänsten fungerar.

– Vi hoppas att uppförandekoden kan öka kunskapen om energitjänsten och förtroendet för den här typen av avtalsarrangemang. Det i sin tur kommer leda till att fler energibesparingsåtgärder genomförs, säger Philip Thörn på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Uppförandekoden har tagits fram inom det EU-finansierade projektet Transparense, där IVL är svensk partner. Arbetet har gjorts i samarbete med europeiska branschföreningar för leverantörer av energitjänster, leverantörer och beställare.

Uppförandekoden är tänkt att fungera som en harmoniserande kvalitetsstandard och är ett frivilligt åtagande där de leverantörer som skriver under åtar sig att genomföra projekt i enlighet med kodens grundvärderingar – effektivitet, professionalism och transparens. Mälarenergi, Siemens, Schneider-Electric och Caverion, fyra tunga aktörer på marknaden för energitjänster, har skrivit under uppförandekoden.

– Uppförandekoden är ett bra initiativ och ett första steg mot större öppenhet i branschen. Något som efterfrågas av beställare. Det ligger väl i linje med vårt övriga arbete inom EEF. Bra krav, som alla förstår, uppföljning och transparens vill vi se mer av i branschen, säger Lotta Bångens på Energieffektiviseringsföretagen (EEF), som nu tar över huvudmannaskapet för uppförandekoden.

Läs mer hos Energieffektiviseringsföretagen.