Logga in

Tuffare för bristfälliga små avlopp

Publicerad
19 mar 2015, 14:19

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har nu gått ut med en vägledning för att effektivisera tillsynen av små avlopp. Vägledningen består av praktiska råd, checklistor, manualer och informationsmaterial och riktar sig framför allt till de som arbetar med små avlopp på kommunal nivå. 

Omkring 400 000 små, enskilda avlopp behöver åtgärdas för att minska läckage av kväve och fosfor till framför allt Östersjön. Enligt Aktionsgruppen Små avlopp är det bara 27 svenska kommuner som i dag har en realistisk takt för åtgärdandet av miljöfarliga enskilda avlopp.

Havs vägledning är ett komplement till och en fördjupning av Naturvårdsverkets allmänna råd från 2006 och handboken Små avloppsanläggningar från 2008.

”Tillsyn är ett av de viktigaste styrmedlen för att öka åtgärdstakten. Syftet med denna vägledning är att ge de kommunala tillsynsmyndigheterna verktyg för effektiv tillsyn av små avlopp”, skriver Hav på sin hemsida.

Målet med vägledningen är kortare handläggningstid och fler åtgärdade anläggningar. Ett mål är också att bidra till en enhetlig tillämpning av miljöbalken i landets kommuner.

Hav har delat upp vägledningen för effektiv tillsyn av små avlopp i fyra delar:

  1. Bakgrund till behovet av tillsyn på små avlopp.
  2. Förberedelse för en systematisk tillsyn av kommunens små avlopp. Den fokuserar huvudsakligen på avloppstillsyn som en del i ett större kommunövergripande vattenförvaltningsarbete.
  3. Handläggning av tillsynsärenden beskrivs steg för steg.
  4. Bedömning av om avloppsanläggningar uppfyller miljöbalkens krav. Med stöd av rättsfall beskrivs omständigheter som kan påverka bedömningen och hur tillsynsmyndigheten kan förhålla sig till dem.

Läs mer om Vägledningen här