Logga in

TMF höjer prognosen igen

Publicerad
6 mar 2015, 09:34

Trä- och Möbelföretagens (TMF) prognos för antalet påbörjade småhus höjs till 9.000 för i år. Höjningen med 1.000 småhus i den nya Trähusbarometern är resultatet av en fortsatt stabil marknad med stor efterfrågan, i kombination med låga räntor, uppger TMF.

Prognosökningen beror enligt TMF på konjunkturen och den allmänna bostadsbristen snarare än strukturella och förbättrade grundförutsättningar för bostadsbyggandet. Där är situationen fortfarande problematisk för småhusföretagen, menar Gustaf Edgren, som arbetar med branschutveckling och näringspolitiska frågor för trähusindustrin.

– Ett eventuellt amorteringskrav kommer med all sannolikhet att bromsa nyproduktionen av bostäder kraftigt, vilket inte lär vara förenligt med regeringens mål om 250 000 nya bostäder. Nyproduktionen av bostäder måste få övergångsregler eller undantas från amorteringskravet, säger Gustaf Edgren i ett pressmeddelande.

TMF:s prognoser för antalet påbörjade småhus baseras dels på statistik från SCB, dels på den allmänna orderingången i branschen. Enligt statistik från SCB var antalet påbörjade småhus 8 400 under 2014, en ökning med 27 procent jämfört med samma period 2013.

Det totala ackumulerade värdet för orderingången ökade med 23 procent för helåret 2014 jämfört med 2013. Orderingången för de senaste sex månaderna, augusti 2014 till och med januari i år, ökade med 27 procent jämfört med samma period föregående år.