Logga in

”Svartjobben åter vid försämrat ROT-avdrag”

Publicerad
25 mar 2015, 09:35

Finansminister Magdalena Andersson (S) sa i går i en intervju med TV4 att regeringen förbereder en sänkning av ROT-avdraget från dagens 50 procent till 30 procent.
– Det är med besvikelse vi konstaterar att regeringen, i strid med tidigare löften och i konflikt med strategin att skapa vita arbetstillfällen, planerar för att försämra ROT-avdraget, säger Peter Löfgren på Sveriges Byggindustrier (BI) och Byggbranschen i samverkan (BBIS), i ett pressmeddelande.

BI och BBIS anser att ROT-avdraget i sin nuvarande konstruktion är ett framgångsrikt verktyg för att göra svarta jobb vita och att det dessutom stärker sund konkurrens. Men nu vill regeringen sänka ROT-avdraget till 30 procent från årsskiftet. Finansminister Magdalena Andersson säger till TV4 att ROT-avdraget blivit för dyrt och ökat med 2 miljarder kronor 2014. För drygt ett år sedan sa statsminister Stefan Löfven (S) att ROT-avdraget skulle lämnas oförändrat vid en rödgrön valseger.

En ombyggnad för 100 000 kronor skulle då bli 20 000 kronor dyrare jämfört med i dag. Med en sänkning av ROT-avdraget till 30 procent skulle staten få in 6 miljarder kronor som ska gå till att bygga bostäder, enligt finansministern. Regeringen avser att lägga förslaget i höstens budgetproposition. Därmed kan det träda i kraft vid årsskiftet.

Men BI och BBIS pekar på att ROT-avdraget har skapat 20 000 nya jobb och är helt självfinansierat.

– Om den planerade försämringen blir verklighet kommer svartjobben åter att tränga undan flera tusen vita jobb och många seriösa företag kommer att försvinna från konsumentmarknaden, menar Peter Löfgren.

– Öka i stället skatteintäkterna genom att skyndsamt utreda möjligheten till att komplettera dagens arbetsgivardeklaration med individuppgifter. Det skulle ytterligare värna de vita jobben, stärka den sunda konkurrensen och inte minst öka skatteintäkterna, säger Peter Löfgren.

Byggbranschen i samverkan (BBIS) är ett nätverk bestående av tolv fackförbund och arbetsgivarorganisationer, däribland VVS Företagen.