Logga in

Sju branschbolag på ”svart lista”

Publicerad
2 mar 2015, 15:23

Stiftelsen Allbright har presenterat sin årliga rapport om börsbolagens ledningar och redovisade en ur jämställdhetssynpunkt negativ statistik om kvinnor och män på toppositioner.
– Det är inte vem som helst som kan göra karriär i svenskt näringsliv. Synen på vem som är kompetent är oerhört snäv, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright och expert på mångfald i näringslivet.

Allbright-rapporten bekräftar VVS-Forums senaste granskning av kvinnorepresentationen i styrelserna för VVS- och byggbranschens bolagsstyrelser (se VVS-Forums artikel här nedan). Drygt en tredjedel av branschföretagen har enbart män i styrelserna, visade VVS-Forums granskning av både börsbolag och övriga aktiebolag.

Med på Allbrights svarta lista, där börsbolag som saknar kvinnor i ledningsgruppen, linjepositionen eller i styrelsen, finns följande branschrelaterade börsbolag:

  1. Lindab International.
  2. Systemair.
  3. Nibe Industrier.
  4. Beijer Ref.
  5. Indutrade.
  6. Opcon.
  7. Latour (som äger Swegon).

Allbright är en stiftelse som arbetar för fler kvinnor på ledande positioner och i styrelser. Varje år presenterar Allbright en rapport. Årets Allbright-rapport visar på en negativ trend ur jämställdhetsperspektiv:

  • Antalet kvinnor på vd-poster är färre.
  • Andelen bolag med jämställda ledningsgrupper minskar. Detta trots en växande börs med rekordmånga noterade bolag. Inte förrän år 2063 når börsen jämställdhet, om det fortsätter i samma takt, enligt Allbright.
  • Av 266 vd:ar på börsen var bara 14 kvinnor.
  • 80 bolag styrs av helt mansdominerade ledningar och hamnar därför på årets svarta lista.

– De senaste årens ekonomiska kristider har gjort avtryck på ledningsgrupperna. Bolagen har tvingats effektivisera och göra sig av med anställda. Men nu krävs nyrekrytering och då sannolikt kvinnor. Allt annat vore naivt, direkt korkat och obegripligt, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.

Läs hela Allbright-rapporten här.