Logga in

Så tillverkas PEX-rör

Publicerad
26 mar 2015, 11:27

I LK Pex ny fabrik i Ulricehamn ska det på sikt tillverkas uppåt 80 miljoner meter rör om året. Huvudprodukten är PEX-rör för golvvärme och tappvatten som tillverkas med en teknik som företaget är ganska ensamma om. VVS-Forum har besökt den nya fabriken och gått på djupet i platsförädling.

Den nya fabriken har en total golvyta på 10 000 m². I ena änden kommer bulkmaterialet in, omkring 3 000 ton polyetenpulver per år, men också peroxid, färgpigment och de andra tillsatserna som behövs för att förädla materialet. I andra änden finns ett stort lager med paketerade rör som ska levereras till LK Pex kunder.

Först blandas pulver av högdensitetspolyeten och additiv med peroxid. Blandningen smälts och formas till ett rör. Därefter sker den så kallade förnätningen av materialet med kortvågigt IR-ljus i en ugn.

Det är förnätningen som ger materialet de egenskaper som behövs för att materialet ska kunna användas i VVS-installationer. Och metoden som LK Pex använder har utvecklats i företaget.

Just nu finns nio produktionslinjer i fabriken. Kapaciteten är drygt 50 miljoner meter per år, men den ska växa, menar LK Pex. Rördimensionerna är 16–110 mm och i en linje tillverkar företaget kontinuerligt rör-i-rör-system.

Läs mer om LK Pex i marsnumret av VVS-Forum (nr 3/2015) eller teckna prenumeration här.