Logga in

Ostnor ökar produktionen och nyanställer i Mora

Publicerad
4 mar 2015, 15:30

Ostnors förvärv av danska Damixa förra året leder till utökad produktion och nyanställningar vid fabriken i Mora, skriver Dala-Demokratens nätupplaga.

Tillverkningen i Mora är mer komplex än i Danmark genom att den omfattar alla steg, bland annat gjutning, smärgling, polering och ytbehandling. Monteringen vid Damixas fabrik i Odense fortsätter, men fabriken i Mora kommer att ta över de delar som i dag ligger hos externa leverantörer.

– Det sker successivt under en treårsperiod och det betyder en stor inverkan på verksamheten i Mora. Damixa omfattar en fjärdedel av tillverkningen. Det kommer att leda till omfattande personalökningar. Exakt hur många nyanställningar det handlar om vet vi ännu inte, men produktionen i Mora stärks, säger Ostnors koncernchef Claes Seldeby till Dala-Demokraten.

Damixa-förvärvet har också resulterat i en kraftig omsättningsökning för Ostnor-koncernen. Nettoomsättningen ökade förra året med 17,6 procent till 969 miljoner kronor.

Blyfria produkter är en framtidsfråga för hela branschen, drivet både av kundernas efterfrågan och nya regelverk i omvärlden.

En annan viktig händelse för koncernen under 2014 var lanseringen av den första blyfria blandarserien, Mora MMIX. Omställningen till produktion baserad på blyfri mässing fortsätter nu.

”Trots de merkostnader som omställningen medfört är jag övertygad om att blyfria produkter är en framtidsfråga för hela branschen, drivet både av kundernas efterfrågan och nya regelverk i omvärlden. Det är rätt vägval för Ostnor”, kommenterar Claes Seldeby i bokslutskommunikén.

Läs mer om Ostnors bokslut i nästa nummer av VVS-Forum (nr 3/2015), som kommer ut 27 mars, eller teckna en prenumeration här.