Logga in

Ny miljömyndighet föreslås

Publicerad
31 mar 2015, 08:38

En ny nationell myndighet inrättas – Miljöinspektionen. Dessutom ska verksamheten vid dagens fem vattenmyndigheter gå in under Havs- och vattenmyndigheten (Hav). Allt enligt förslag från Miljömyndighetsutredningen som i går överlämnade sitt betänkande till miljöminister Åsa Romson (MP).

Den nya myndigheten, Miljöinspektionen, ska enligt utredningen ta hand om tillståndsgivning, tillsyn och tillsynsvägledning som i dag utövas av Hav, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och länsstyrelserna. Tillståndsgivningen gäller kapitlen 9, 11 samt 13–15 i miljöbalken.

När det gäller forskning föreslås att ansvaret för att utvärdera miljömålen flyttas från Naturvårdsverket till Formas. Formas föreslås även få i uppdrag att sammanställa och föra ut resultat från miljöforskning.

– Utredningens förslag innebär, om det genomförs, att vi går från sex policyskapande myndigheter på vattenområdet till en, säger Björn Risinger, generaldirektör på Hav, i en kommentar på myndighetens hemsida till förslaget att verksamheten vid vattenmyndigheterna vid fem länsstyrelser ska in under Havs- och vattenmyndigheten.

Utredningen ger skarp kritik mot dagens myndighetsutövning:

”Myndighetsstyrningen är i vissa avseenden vag och inte tillräckligt operativ – men samtidigt detaljerad. Det finns allvarliga brister i effektivitet, enhetlighet, rättssäkerhet och konkurrensneutralitet i tillståndsgivning och tillsyn. Tillgängligheten till forskningen måste öka så att resultaten kan komma till nytta. Det är ett problem att det inte finns någon oberoende utvärdering av effekterna av miljömålsarbetet. Det finns även ett strukturellt problem med den nuvarande vattenförvaltningen.”

Läs utredningen här.