Logga in

Han får Stockholm Water Prize

Publicerad
20 mar 2015, 10:12

2015 års Stockholm Water Prize går till indiern Rajendra Singh. Han får priset för sitt innovativa arbete med regnvatten och för sina målmedvetna insatser för att förbättra levnadsförhållandena för de mest utsatta människorna, enligt ett pressmeddelande från Stockholm International Water Institute (Siwi).

Rajendra Singh, 56 år, bor och verkar i den indiska delstaten Rajasthan, där han under decennier arbetat med att bekämpa torkan och öka de lokala samhällenas egenmakt. Resultatet av hans arbete, i nära samarbete med lokalbefolkningen, är regnvattendammar och återställda floder som fått vattnet, och därmed människorna, att återvända till tusentals byar.

– Priset inger mod, energi och inspiration. Med hjälp av den gamla indiska kunskapen om att ta vara på regnvatten, har vi hjälpt utblottade och nästan övergivna byar att komma på fötter igen, säger Rajendra Singh, i pressmeddelandet.

Rajendra Singh hjälper bybor att bygga så kallade johader, traditionella regnvattendammar. Under de två årtionden som gått sedan Rajendra Singh kom till Rajasthan har omkring 8 600 johader och andra liknande konstruktioner byggts för att samla upp och lagra regnvatten. Detta har gjort att vattnet återvänt till mer än 1 000 byar i delstaten. Singh och hans medhjälpare i organisationen Tarun Bharat Sangh har dessutom fått vattnet att flyta igen i flera av Rajasthans floder. Den skogsbeklädda arealen har ökat, och både antiloper och leoparder har kommit tillbaka till trakten.

De metoder som Rajendra Singh använder sig av är moderniserade versioner av mångtusenårig indisk teknik för att samla upp och lagra regnvatten. Metoderna, som föll ur bruk under den brittiska kolonialtiden, har nu fått vattnet att återvända till den torraste delstaten i ett av världens mest folkrika länder – tack vare den indiske ”vattenmannen” och hans medarbetare.

Kung Carl XVI Gustaf är beskyddare av Stockholm Water Prize och kommer att överlämna priset till Rajendra Singh vid en ceremoni den 26 augusti under årets Världsvattenvecka i Stockholm.

Läs mer om Rajendra Singhs arbete här.