Logga in

Gryningsräder regleras i lag

Publicerad
5 mar 2015, 12:53

Konkurrensverkets gryningsräder, som görs för att komma åt kartellbildning och osund konkurrens, ska lagregleras. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss, enligt ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

Regeringen förslår att den ordning som Konkurrensverket (KKV) tillämpar i dag vid gryningsräder ska lagregleras. Gryningsräder är oanmälda undersökningar hos företag för att få fram bevismaterial vid misstanke om samarbete som begränsar konkurrensen. Syftet är att både företagen och Konkurrensverkets personal ska veta vad som får göras vid en gryningsräd.

Förslaget innebär att Konkurrensverket ska få flytta kopior av till exempel hårddiskar från ett företag till myndighetens lokaler, för att få granska bokföring och andra affärshandlingar som lagras elektroniskt. KKV ska också kunna ta kopior av, eller göra utdrag ur bokföring och affärshandlingar om den som undersökningen genomförs hos samtycker till det.

Enligt konkurrenslagen är det förbjudet för företag att samarbeta på sätt som begränsar konkurrensen, till exempel att komma överens om priser eller dela upp marknader mellan sig. Eftersom överträdelser mot dessa förbud är allvarliga har KKV möjlighet att göra oanmälda undersökningar hos företag, så kallade gryningsräder, för att få fram bevismaterial.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Läs lagrådsremissen här.