Logga in

Gemensam arbetsmiljöstrategi för nollvision av dödsolyckor

Publicerad
4 mar 2015, 11:05

Regeringen vill ta fram en ny arbetsmiljöstrategi som ska förhindra dödsolyckor i arbetslivet. De vill ha hjälp av arbetsmarknadens parter för att arbeta fram strategin och därför kommer tre kunskapsseminarier att hållas under våren på olika teman.

Det första med temat ”Nollvision för dödsolyckor i arbetslivet” ägde rum den 3 mars. Arbetsmarknadsminister Ylwa Johansson fanns på plats tillsammans med olika företrädare för arbetsmarknadens parter.

– Vi har haft en utveckling där sjuktalen ökar år efter år, arbetsskadorna ökar och även om dödsolyckorna haft en strukturellt nedåtgående trend så är det ändå ungefär en person varje arbetsvecka som förolyckas på jobbet, sa hon, när hon inledde seminariet.

De flesta arbetsplatsrelaterade olyckorna äger rum inom fyra branscher, flest inom skogsindustrin följt av byggbranschen, industrin och transportnäringen, enligt statistik som presenterades av Ann Ponton Klevestedt från Arbetsmiljöverket.

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, berättade om det säkerhetsarbete som bedrivs inom organisationen och dess företag och hur viktigt ledarskapsarbetet är. Anders Ferbe, IF Metall, informerade om det aktiva arbete de bedriver för sina skyddsombud. De var några av de talare som föregick den paneldebatt som sedan vidtog.

Paneldeltagarna enades om ett antal punkter för Ylwa Johansson att ta med sig tillbaka till sitt departement. Att samla all tillgänglig kunskap i ett kunskapscentrum så att vi har samma verklighetsuppfattning, att tillsätta fler yrkesinspektörer hos Arbetsmiljöverket, att förbjuda farliga maskiner samt krav på kollektivavtal var några av dessa punkter.

Läs mer i nästa nummer av VVS-Forum (3/2015) eller teckna en prenumeration här.