Logga in

”Fortsätt utgå från köpt energi”

Publicerad
2 mar 2015, 15:18

Värmepumpbranschen reagerar mot den debattartikel som publicerades 23 februari i Dagens Nyheter. I en replik framhålls att geoenergi och användning av värmepumpar ligger helt i linje med gällande EU-direktiv och är en viktig del i att uppfylla klimatmålen.

Det var på DN Debatt ett antal personer inom energisektorn menade att svenska staten sannolikt bryter mot EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda. Nuvarande byggregler gynnar värmepumpar och kan dessutom leda till ökad klimatpåverkan, hävdar skribenterna.

Värmepumpbranschen håller inte med. Värmepumpande teknik, framför allt i kombination med geoenergi, är ett väldigt effektiv sätt att reducera mängden köpt energi. Dessutom är fastighetsägaren med och skapar ett hållbarare samhälle genom att använda gratis, förnybar och lokal energi. Det blir också mindre sårbart genom att man inte använder stora centraliserade system, menar artikelförfattarna.

”Energieffektivisering handlar om att minska mängden köpt energi. Den energi som samhället producerar och som vi köper, bidrar till utsläpp i en eller annan form. Oavsett om den är förnybar eller inte. Den gratisenergi som är förnybar och finns inlagrad i berggrunden under fastigheten eller tas direkt från solen, gör att vi kan minska inköpen av energi – och därtill konkurrensutsätta alternativen, vilket gynnar den fria marknaden”, skriver de vidare.

Nu hoppas artikelförfattarna att Boverket fortsätter göra samma ”kloka” bedömning som tidigare så att en mångfald av energisystem, inkluderande de med lokal, förnybar och gratis energi, kan samverka till ett hållbart samhälle, men med en sund marknadskonkurrens.

Artikeln är signerad:

Johan Barth, vd, Geotec, Svenska borrentreprenörers branschorganisation.

Per Jonasson, vd, Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen.

Styrbjörn Drugge, marknadschef, IVT Värmepumpar.

Kjell Ekermo, affärsområdeschef, Nibe Energy Systems.

Läs hela debattinlägget på DN.