Logga in

Fortsatt nedåt för byggkonkurserna

Publicerad
4 mar 2015, 13:27

Konkurserna inom svenskt näringsliv fortsätter att minska och i februari var nedgången 13 procent, rapporterar affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. Branschen med största minskningen hittills i år är byggindustrin med 25 procent.

De flesta större branscherna uppvisar i år färre konkurser, uppger UC. Undantagen är information och kommunikation samt restaurang och hotell.

Antalet konkurser inom byggindustrin är i år 151 jämfört med 201 förra året. Stora minskningar är det även inom partihandel, 20 procent, och detaljhandel, 17 procent.

Hittills i år har totalt 924 företag gått i konkurs, en minskning med 17 procent jämfört med samma period 2014.

Av storstadsregionerna är Skåne län den region där konkurserna har minskat mest under februari, 40 procent jämfört med samma månad 2013. Största minskningen av länen hade Kronoberg med 75 procent. Uppsala län hade den sämsta utvecklingen i februari. Där ökade antalet konkurser med hela 133 procent.

– Drygt hälften av länen, inklusive storstadsregionerna, uppvisar alla en positiv konkursutveckling. Detta har en koppling till att närvaron av företag är hög inom branscherna bygg, parti- och detaljhandel samt konsultverksamhet, där företagskonkurserna minskat, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh i ett pressmeddelande.

Totalt i riket försattes 496 företag i konkurs under februari. Det är en minskning med 13 procent jämfört med samma månad 2014.

– En begynnande optimism i det svenska näringslivet samtidigt som företagen har anpassat sina kostnader, har lett till att allt fler företag överlever och de stora branscherna visar på färre företagskonkurser, säger Roland Sigbladh.

Återhämtningen och tillväxten i den svenska konjunkturen går sakta, även om det nu kommer positiva signaler om att efterfrågan börjar ta fart, konsaterar UC. Osäkerheten hämmar dock företagens vilja att investera och anställa. De svenska företagen har generellt god betalningsförmåga och UC bedömer att drygt 90 procent av de svenska företagen fortfarande har god kreditvärdighet.