Logga in

Enklare uppgiftslämnande för företag

Publicerad
30 mar 2015, 15:48

Företag ska inte behöva lämna uppgifter mer än en gång och till ett ställe, enligt en utredning som i dag överlämnades till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Det skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Varje år lämnar företagare in 90 miljoner blanketter till olika myndigheter. För att företag ska kunna behålla och stärka sin konkurrenskraft är det viktigt att regler som omfattar företagande är enkla och ändamålsenliga, menar utredningen ”Uppgiftslämnarservice för företagen”. Då kan företagen lägga mindre tid på administration och mer tid på att driva och utveckla sin verksamhet.

– Att förenkla för företagen är centralt i arbetet med att nå Europas lägsta arbetslöshet till 2020. För att nå det målet måste det bli lättare att starta företag, att expandera, exportera och anställa fler medarbetare, säger Mikael Damberg, i pressmeddelandet.

Utredningen har arbetat tillsammans med flera myndigheter för att realisera utredningens förslag där webbtjänsten verksamt.se blir ingången för företagen. De nya funktionerna för företagens uppgiftslämnande kommer att finns på plats successivt under 2015 med start i dag den 30 mars 2015. Tjänsten hämtar företagens alla grunduppgifter ur olika datakällor och därmed slipper företagaren att fylla i dem och administrationen minskar.

Läs utredningen här.

Uppgiftslämnarutredningens webbplats finns här.

Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket gemensam webb finns här.