Logga in

Dålig luft på svenska arbetsplatser

Publicerad
3 mar 2015, 11:25

Nästan fyra av tio svenskar är missnöjda med ventilationen på sina arbetsplatser. Det visar en rapport från undersökningsföretaget Netigate. Men enligt rapporten är de allra flesta mycket nöjda med sina kollegor.

Enligt Netigate är undersökningen Sveriges största aggregerade medarbetarundersökning som visar vad arbetstagare runtom i landet anser om sina arbetsgivare och arbetsplatser.

Svenska arbetsplatser är bra på att erbjuda självförverkligande, ansvar och trivsel, men det finns åtminstone ett stort problem – luften. 36 procent av svenskarna är negativa till hur ventilationen fungerar på sin arbetsplats samtidigt som de allra flesta trivs oerhört bra med sina kollegor. Något som inte förvånar Lars Lindberg på Netigate som arbetat med medarbetarundersökningar sedan 2010.

– Det verkar som att den svenska lagkulturen gör att folk trivs med varandra. I många andra länder är det vanligare med en mer rivaliserande miljö där man kanske har ett ont öga till sin närmaste. Så är det inte i Sverige. Åtminstone är det mycket mer ovanligt, säger Lars Lindberg.

Jämn könsfördelning i organisationen blir viktigare för allt fler. Redan förra året tog den frågan ett stort skutt uppåt – en trend som fortsatt i år.

– Den feministiska trenden, representerad av allt i från FI:s framfart till Rättviseförmedlingens genomslag, har verkligen nått ut på arbetsplatserna, säger Lars Lindberg.

Det har blivit allt mer vanligt att arbetet sker i projektform. Därför efterfrågar fler ökat stöd för att utvecklas inom projektledning. Unga medarbetare upplever mindre variation i sina arbetsuppgifter, samtidigt som de också känner mindre ansvarskänsla för sitt jobb.

Medarbetarna har inte något år sedan rapporten började ges ut 2010 känt sig lika starkt förknippade med sitt företag som nu. Samtidigt visar undersökningen att arbetsgivarnas visioner är bättre förankrade bland medarbetarna än tidigare – och att cheferna blir allt bättre på kommunikation.

– Det pratas väldigt mycket om kommunikation och att organisationer och chefer ska vara kommunikativa. Det verkar också ha gett utslag på arbetsgivarnas prioriteringar och därmed också på resultatet. Fler känner sig engagerade och identifierar sig med företaget, säger Lars Lindberg.

Medarbetarrapporten är en sammanställning av alla resultat i medarbetarundersökningar genomförda av Netigate under 2014. Rapporten ger en generell bild av hur medarbetarna på svenska företag upplever sina arbetsplatser. Sammanlagt nästan 10 000 anställda på 80 svenska arbetsplatser har deltagit, vilket gör det till Sveriges största publicerade medarbetarundersökning.