Logga in

Byggmarknaden ökar 2 procent i år

Publicerad
26 mar 2015, 13:49

Tillväxten under 2014 för den svenska byggmarknaden, anläggning exkluderat, blev 10 procent, rapporterar Prognoscentret i ett pressmeddelande. Framför allt var det nybyggnationen av bostäder och lokaler som bidrog positivt. Uppgången fortsätter i år med ytterligare 2 procent för att under 2017 falla med 1 procent.

Under 2014 påbörjades 37 500 bostäder enligt bearbetad preliminär statistik från SCB, vilket var en ökning med 6 700 bostäder från föregående år. Prognoscentret bedömer att bostadsbyggandet fortsätter hålla sig strax under 40 000 bostäder per år. En begynnande kapacitetsbrist och en oro kring amorteringskravet är dock faktorer som riskerar att vända utvecklingen nedåt.

Även renoveringar av bostäder ökade i god takt under 2014, både initierade av professionella fastighetsägare och konsumenter. Utvecklingen framöver är svårbedömd och beror i hög grad av politiska beslut, konstaterar Prognoscentret. Mycket lutar åt att ROT-avdraget sänks samtidigt som mer resurser tillförs renoveringar av primärt miljonprogrammen. Samtidigt kommer amorteringskravet att minska viljan och möjligheten att låna till renoveringar. Totalt indikerar det avtagande tillväxt för bostadsrenoveringar under de kommande åren.

Övrigt lokalbyggande växte starkt under förra året. Nybyggnationen steg med 20 procent och det var framförallt undervisning, vård och kontor som ökade. Även renoveringsaktiviteten i lokaler ökade men i beskedligare takt.

Potentialen för ett ökat byggande är ganska liten när det gäller nya lokaler, bedömer Prognoscentret. Kapacitetsutnyttjandet i ekonomin är fortsatt lågt och byggandet till tjänstesektorn är redan högt uppskruvat. Störst potential finns fortsatt inom offentliga byggnader som vård och undervisning samt kontor och affär.

Totalt ökade värdet av byggandet med 10 procent under 2014. Uppgången fortsätter 2015 med ytterligare 2 procent för att sedan mattas av och under 2017 falla med 1 procent, spår Prognoscentret.