Logga in

3,2 miljarder till byggande av hyresrätter

Publicerad
25 mar 2015, 11:26

En stimulans på 3,2 miljarder kronor per år för nybyggnation av hyresrätter och studentbostäder i kommuner med bostadsbrist. Det kommer regeringen att föreslå i höstens budgetproposition, enligt ett pressmeddelande från statsrådsberedningen.

Regeringen pekar i pressmeddelandet på att byggandet av hyresrätter successivt har fått sämre villkor jämfört med småhus och bostadsrätter. Därför föreslår den rödgröna regeringen ett stöd för nybyggnation av hyresrätter och studentbostäder i kommuner med bostadsbrist.

– Sverige behöver investera mer för att klara jobben och framtida konkurrenskraft. Det finns få saker som är så klokt att investera i, som att fler människor har en egen bostad, säger statsminister Stefan Löfven (S), i pressmeddelandet.

Stödet gäller nybyggnation som påbörjas från och med i dag, den 25 mars 2015, och kommer att vara anpassat utifrån kostnadslägen i olika regioner. Stödet kommer att vara särskilt högt för bostadsytor upp till 35 m² och innefattar krav på energieffektivitet, rimliga hyror och att lägenheterna förmedlas på ett öppet sätt.

Med den föreslagna budgetramen skulle stöd kunna ges till ungefär 15 000 lägenheter per år. Investeringsstödet är en del av regeringens bostadspaket. Där avsätts ytterligare 3,5 miljarder kronor till stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande och effektiviserad handläggning, energieffektivisering av miljonprogrammet, stadsmiljöavtal samt stöd till byggande av äldrebostäder.

Läs regeringens presentation ”Fler bostäder i Sverige” här.