Logga in

Ventilationsföretag vinner pris för mångfald

Publicerad
12 maj 2015, 08:41

På Svensk Ventilations årsmöte den 7 maj delades två mångfaldspriser ut, till Ventab i Göteborg och till Systemair Sverige AB. Att båda företagen lyft fram kvinnliga medarbetare på alla nivåer i en i övrigt mycket mansdominerad bransch är branschorganisationen Svensk Ventilations motivering till utmärkelserna.

Priserna togs emot av Hillevi Skötte, vd på Ventab, och Pär Johansson, vd på Systemair Sverige. 

– Det känns fantastiskt att vårt arbete med att lyfta fram kvinnor i branschen uppmärksammas, säger Hillevi Skötte i ett pressmeddelande från Ventab och tillägger att hon länge har letat efter fler och duktiga kompetenta kvinnor att anställa men att det finns väldigt få. Jag tror att många tror att det är ett fysiskt tungt yrke, vilket det var förr men inte nu längre.

Systemair har börjat nerifrån med traineeprogram som har gett kvinnor chansen att vidareutbilda sig och få nya tjänster inom företaget, enligt Svensk Ventilation.

– Till traineeprogrammet valde de ut fyra kvinnor, tre från produktionen och en från receptionen samt två män från produktionen. Samtliga har nu fått nya jobb, två av kvinnorna är säljare och en arbetar med teknisk support och männen arbetar som projektledare, respektive teknisk support, säger Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, och tillägger att i Systemairs svenska ledningsgrupp finns nu tre kvinnor, en är logistikchef, en teknikchef och en ekonomichef. Övriga ledamöter i ledningsgruppen är tre män.

Systemair i Sverige har nu 28 olika nationaliteter anställda, enligt Svensk Ventilation.