Logga in

Umia etablerar sig i Luleå

Publicerad
6 maj 2015, 18:14

Umeåföretaget Umia har nyligen etablerat sig i Luleå och har redan två större pågående projekt där. Luleåverksamheten leds av Anders Rosengren med ett förflutet på bland annat S-Pipe och Bravida. Umia räknar med att ha cirka 40 anställda i Luleå efter sommaren i år och målsättningen på sikt är att verksamheten ska bli lika stor som i Umeå.

Umia, med verksamhet inom rörteknik, fläktteknik, elteknik, energiteknik och reglerteknik, omsätter efter starten för fem år sedan nu drygt 200 miljoner kronor med cirka 120 anställda. 

En viktig anledning till att Umia nu startat verksamhet även i Luleå är att städerna liknar varandra i många avseenden.

 – Det gäller bland annat antalet invånare och storleken på offentlig sektor. Marknaden i Luleå är liksom i Umeå ganska konjunkturstabil, säger Umias vd och delägare Martin Hörnquist.

En skillnad är att Luleå har en större samverkan med närliggande städer och orter. Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn, som ligger inom en radie på cirka sju mil, ingår i det så kallade fyrkantenområdet med totalt cirka 160 000 invånare.

– Det gör att marknaden där är större än bara lokalt i Luleå, förklarar André Ruuth, delägare i Umia.

Noggrann analys bakom etableringen

En omfattande analys ligger bakom etableringen i Luleå.

– Det är inte någon slump utan resultatet av en noggrann granskning av marknaden där, hur den offentliga sektorn ser ut, den politiska stabiliteten och kommunens vilja att växa. Det är många parametrar som att Luleå är den ort som vi valde att gå vidare med, säger André Ruuth.

Vd för Umias nystartade dotterbolag i Luleå, Umia Nord, är Anders Rosengren. Han kommer närmast från vd-posten i relingföretaget S-pipe, där han också var delägare. Han var tidigare avdelningschef på Bravida och har också ett förflutet på Calor, nuvarande Caverion.

 – Vi har fört diskussioner med Anders ett tag. S-pipe har varit underentreprenör till oss i en del tidigare projekt och Hans Sjölander, verksamhetschef rörteknik hos oss, känner honom sedan tiden då båda arbetade på Calor, säger Martin Hörnquist.

Anders Rosengren är nu även verksamhetschef rörteknik i Luleå och Magnus Holmlund är verksamhetschef elteknik på samma ort. Magnus Holmlund kommer från Imtech.

– Viktigt när vi expanderar till en ny ort, för att skapa en välfungerande verksamhet och en trygghet för de anställda, är att vi har ansvarstagande ledare och delägare. Viktigt är också att ledarna fungerar bra ihop, kommenterar Martin Hörnquist.

15 anställda för närvarande

Verksamheten i Luleå har nu varit igång någon månad och har nu egna nya lokaler. För närvarande är det cirka 15 anställda.

 – Sannolikt växer det till runt 40 anställda efter semestern. Vi har många sökande till tjänsterna och det är även väldigt bra kvalitet på dem med stor erfarenhet. Det är ett bevis på att vi är en attraktiv arbetsgivare, säger André Ruuth.

Målsättningen är att verksamheten i Luleå ska bli lika stor som i Umeå och den kommer att ha samma verksamhetsområden.

 – Vi bedömer att vi kan ha lika stora volymer där inom tre till fyra år, säger André Ruuth.

Stort kontorsprojekt i Södra hamnen

Utlösande för att verksamheten i Luleå startade just nu var att Umia nyligen fick två större projekt där.

Kvarteret Kajan är ett kontorskomplex i Södra hamnen. Umia installerar hela sitt paket med el, VS, ventilation och styr på totalentreprenad. Ordervärdet är cirka 33 miljoner kronor. Byggherre är Vasallen tillsammans med Lantmännen och beställare är Rekab Entreprenad. Telia Sonera blir största hyresgäst i fastigheten på totalt 11 000 m². Projektet pågår till hösten 2016.

Det andra projektet, kvarteret Torsken, är ett trygghetsboende med 52 lägenheter. Umia installerar även här hela paketet på totalentreprenad. Ordervärdet är cirka 13 miljoner kronor. Projektet ska vara klart sommaren 2016. Fastighetsbolaget Galären i Luleå är byggherre och beställare är Umeåföretaget Selbergs Entreprenad. 

Läs mer om Umias affärsmodell i Fokus: VVS- och el-entreprenörer i nästa nummer av VVS-Forum, 5/2015 som kommer ut den 22 maj eller teckna en prenumeration här.