Logga in

TMF justerar upp prognosen på nytt

Publicerad
27 maj 2015, 10:59

Trä- och Möbelföretagens (TMF) prognos för antalet påbörjade småhus justeras upp till 9 500 för 2015. Det innebär en höjning med 500 småhus jämfört med senaste Trähusbarometern i mars.

– Även om framtiden ser bra ut så är prognosen bräcklig. Det finns en oro hos småhusföretagen för försämrade finansiella villkor, säger Gustaf Edgren på TMF i ett pressmeddelande.

Den positiva orderingången har fortsatt gynnats av rådande ränteläge samt ett underskott av bostäder i stora delar av Sverige. Samtidigt fortsätter finansiella begränsningar som bolånetak samt bristen på detaljplanerad mark för framförallt småhus att begränsa utbudet i Sveriges tillväxtregioner, uppger TMF.

– Det ägda boendet har länge plågats av bolånetaket och ett trubbigt utformat amorteringskrav för nya bostadslån kommer att få negativa konsekvenser – inte bara för småhusbranschen utan för hela bostadssektorn. Ska produktionen kunna stå sig långsiktigt, med balans mellan utbud och efterfrågan, måste övergripande regelförenklingar komma till stånd samt ett större utbud av detaljplanerad mark, säger Gustaf Edgren, som arbetar med branschutveckling och näringspolitiska frågor för trähusindustrin på TMF.